Αρχικά νομίζω πως το τότε "θέμα" Κεντέρης-Θάνου δεν αποδείχτηκε ποτέ πως ήταν υπόθεση ντόπινγκ. Μπορεί και να ήταν.
Το γεγονός είναι πως από τις τρεις μεγάλες αθλήτριες των σπριντ εκείνης της εποχής, οι δύο πιαστήκαν ντοπέ (Jones και Pintusevic) ενώ η τρίτη η Θάνου δεν εμφανιζόταν σε ελέγχους από τη WADA. Δηλαδή η Θάνου θα έπρεπε να έχει ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και τρια χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Τελικά το αργυρό της έμεινε αργυρό και δεν αναβαθμίστηκε σε χρύσο όπως ορίζουν οι κανόνες της IAAF.
Για τον Κεντέρη το γόητρο των ΗΠΑ είχε χτυπηθεί πολύ (ανεπανόρθωτα θα έλεγα) και πιθανότατα ο Κεντέρης το 2004 θα έκανε το μοναδικό τέσσερα στη σειρα (Σίδνευ, Έντμοντον, Μοναχο και Αθήνα). Ίσως αυτό να είναι η αφορμή, μπορεί όμως να είναι και η αιτία. Αυτό που και εμένα με ξενίζει είναι αφενός η σιωπή των αθλητών μας και αφετέρου η τιμωρητική διάθεση της IAAF προς τη Θάνου το 2008, όταν είχε πάρει την πρόκριση κανονικά (με καλούτσικο χρόνο) όμως της απαγορεύτηκε να αγωνιστεί χωρίς να προσδιοριστεί ο λόγος. Νομίζω ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που συνέβει αυτό.
Δεν λέω ότι ήταν άγιοι αλλά δεν παίρνω και όρκο πως ήταν ντοπέ. (Ο Τζέκος είναι άλλη ιστορία και κάπου πιο πριν το επεσήμανε σωστά ο yorgos.)
Η δεύτερη επισήμανση αφορά το μπάσκετ. Και επειδή είμαστε στο basketforum, είμαι ο μόνος που πιστεύω πως το άθλημα αυτό υπάρχει απίστευτη omerta για το θέμα του ντόπινγκ;
Θυμίζω ότι το 1992 ο όρος που έβαλε ο θείος-Stern στη ΔΟΕ ήταν η αμερικανική ομάδα να μην υποστεί έλεγχο ντόπινγκ. Και έκτοτε δεν πρέπει να έχει αλλάξει κάτι, υποψιάζομαι δε πως πλέον σε Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι οι αθλητές μπορουν να πιαστούν ντοπέ εκτός από τους μπασκετμπολίστες (είναι πολλοί πλέον οι μη-αμερικανοί στο ΝΒΑ).
Για να το κάνω πιο λιανά οι μπασκετμπολίστες ανα τον κόσμο (το ίδιο και οι ποδοσφιαριστές) δεν εμφανίζονται σχεδόν ποτέ σε υποθέσεις ντόπινγκ. Μπορεί να είναι τυχαίο;
Και φυσικά δεν είναι μόνο το ΝΒΑ, αλλά και στα λημέρια της Ευρώπης που πιθανότατα να έχουν αναπτύξει μηχανισμούς μη ανίχνευσης παράνομων ουσιών. Θυμίζω επίσης πως δεν έχει γραφτεί ή δεν έχει ακουστεί ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) για αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε ομάδες μπάσκετ (αναφέρομαι στην Ευρώπη).
* Η τελευταία περίπτωση που μου έρχεται στο μυαλό είναι του Καλάθη (ξέρετε τι αδυναμία του έχω σαν παίκτη