NCAA - Κολεγιακό Πρωτάθλημα

Συντονιστής: Captains

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Κυρ Ιαν 19, 2020 8:23 pm

Σχόλια για το κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ (NCAA).
Ομολογώ ότι προσωπικά έχω χάσει την επαφή που είχα πριν κάποια χρόνια, ελπίζω να καταφέρω να συντονιστώ έστω ελάχιστα φέτος ενόψει του Μαρτίου.

0
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Κυρ Ιαν 26, 2020 9:41 pm

Ξεκινάμε λοιπόν από την περιφέρεια Atlantic Coast, την περιφέρεια όπου για χρόνια ξεχωρίζει η κόντρα Duke - North Carolina.

Το North Carolina φέτος έχει στο ρόστερ του τον Cole Anthony (γιο του Greg Anthony), πρωτοετή γκαρντ που δίνεται ως lottery pick στο προσεχές draft. Ο τραυματισμός του όμως τον Δεκέμβρη έχει φέρει πολύ πίσω την ομάδα, η οποία αυτή τη στιγμή έχει το μετριότατο ρεκόρ 9-10 και κινδυνεύει να μείνει εκτός του τελικού τουρνουά, αν δεν επιστρέψει αυτός σύντομα. Μέχρι να τραυματιστεί ήταν φυσικά πρώτος σκόρερ της ομάδας με 19.1 πόντους, χωρίς πάντως ιδιαίτερα καλά ποσοστά. Γενικά οι insiders μιλούν για κακό χτίσιμο του φετινού ρόστερ, με τον προπονητή της ομάδας πάντως Roy Williams να έχει φτάσει στις 880 νίκες στην καριέρα του, 4ος στην all-time λίστα.


Αντίθετα, το Duke του coach-K (πρώτος στην λίστα των νικών, μιας που αναφέρθηκε) βρίσκεται στο 16-3 ρεκόρ και εντός της 10άδας των rankings, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει τον Zion και τον Barrett. Έχει όμως τον πρωτοετή σέντερ Vernon Carey (και αυτός αναμένεται lottery pick) με 16.9 πόντους και 8.3 ριμπάουντ, αλλά και τον Tre Jones στα γκαρντ (14.9 πόντοι, 6.8 ασίστ) που έδειξε από πέρυσι την κλάση του.


Εντός της 10άδας των rankings βρίσκεται επίσης το Louisville με 17-3 ρεκόρ, ένα κολέγιο που παραδοσιακά (από την εποχή του Pitino) βασίζει την δύναμή του στην ομαδική δουλειά και πρόοδο των παικτών του μέσα στα χρόνια, και όχι σε περιπτώσεις one-and-done. Ηγέτης της ομάδας είναι ο τριτοετής Jordan Nwora με 18.7 πόντους, παίκτης που έπαιξε και στο Μουντομπάσκετ με τη φανέλα της Νιγηρίας.

Η ομάδα πάντως που προηγείται αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια (με συνολικό ρεκόρ 17-2) είναι το λιγότερο ιστορικό Florida State. Κανείς παίκτης της ομάδας δεν δίνεται στον 1ο γύρο του draft και κανείς επίσης δεν έχει πάνω από 13 πόντους μέσο όρο, με τον προπονητή Leonard Hamilton να δίνει το βάρος στην άμυνα και να επιδιώκει φέτος την πρόκριση στο final-4 μετά από σχεδόν 50 χρόνια για το κολέγιο (πρόπερσι φτάσανε στους "8" και πέρυσι στους "16" πάντως).

Στην περιφέρεια επίσης υπάρχει το Syracuse με 13-7 ρεκόρ, ένα κολέγιο που πάντα θα έχει ειδική αναφορά όσο συνεχίζει να κοουτσάρει ο 76χρονος πλέον Jim Boeheim (φέτος μάλιστα 2ος σκόρερ της ομάδας είναι ο... γιος του).

Ως τώρα δεν έχουμε καν αναφέρει τους περσινούς πρωταθλητές του Virginia, που αγωνίζονται επίσης σε αυτήν την πολύ δυνατή περιφέρεια και βρίσκονται στο 13-6 ρεκόρ. Πολύ δύσκολα θα επαναλάβουν το περσινό τους κατόρθωμα, καθώς μπορεί η άμυνά τους να παραμένει σε κορυφαίο επίπεδο, όμως η επίθεσή τους μοιάζει χειρότερη από ποτέ, με τους μόλις 55.6 πόντους που πετυχαίνουν ανά παιχνίδι (κορυφαία τους επιθετική συγκομιδή φέτος οι... 65 πόντοι).

Από τις υπόλοιπες 10 περίπου ομάδες της περιφέρειας δεν έχει ξεχωρίσει κάποια άλλη ιδιαίτερα, όλες όμως βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, με την τελευταία (Georgia Tech) να μην παύει να έχει 9-11 ρεκόρ πανεθνικά, σημάδι γενικά της δυναμικής της συγκεκριμένης περιφέρειας. Αν φανεί πως ξεχωρίζει κάποια ακόμα στο μέλλον, εδώ θα είμαστε να ξανααναφερθούμε, ενώ παράλληλα θα προχωράμε στις επόμενες περιφέρειες...

https://www.sports-reference.com/cbb/co ... /2020.html

0
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Παρ Ιαν 31, 2020 9:23 pm

Επόμενη μεγάλη περιφέρεια που θα αναφερθούμε είναι η Big12, η περιφέρεια όπου διαχρονικά κυριαρχεί το κολέγιο του Kansas. Μία ομάδα που φέτος φαίνεται να έχει ένα και μόνο στόχο, την κατάκτηση του μεγάλου τίτλου. Ξεχωρίζουν ο δευτεροετής γκαρντ Devon Dotson με 18.0 πόντους μέσο όρο και ο τελειόφοιτος σέντερ Udoka Azubuike με 12.8 πόντους και 9.4 ριμπάουντ, με το εκπληκτικό 78% στα δίποντα (και 42% στις βολές), δύο παίκτες που αναμένονται και στον πρώτο γύρο του προσεχούς draft. Αυτή τη στιγμή λοιπόν το Kansas είναι στο 17-3 ρεκόρ, #3 στα rankings πανεθνικά, αλλά έγινε ταυτόχρονα και πρώτη είδηση στα νέα για άλλον λόγο:


Η Big12 πάντως έχει και την ομάδα που είναι αυτή τη στιγμή στο #1 των rankings, έχοντας ρεκόρ 18-1, και δεν είναι το Kansas αλλά το Baylor του Scott Drew, ο οποίος φιλοδοξεί στην 17η του σεζόν στο τιμόνι της ομάδας να την οδηγήσει στο πρώτο final-four μετά το... 1950. Αυτό που κάνει τόσο ιδιαίτερη αυτή τη θέση της ομάδας είναι πως κανένας παίκτης της δεν φαίνεται να υπολογίζεται ούτε καν για τον δεύτερο γύρο του draft, με την άμυνα της ομάδας πάντως και την ομαδική της λειτουργία να είναι ικανή ως τώρα να της δώσουν μεγάλες νίκες όπως αυτη με 55-67 μέσα στην έδρα του Kansas.

H τρίτη ομάδα της περιφέρειας που εμφανίζεται στα rankings είναι το West Virginia με 16-4 ρεκόρ αυτή τη στιγμή. Στον πάγκο της βρίσκεται ο Bob Huggins (8ος στη λίστα των προπονητών με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία), ενώ δύναμη πυρός της ομάδας φέτος είναι οι ψηλοί της, καθώς πρώτοι σκόρερ της είναι οι Tshiebwe και Culver, δύο παίκτες που μάλιστα δυσκολεύονται να παίξουν και πολύ ώρα ταυτόχρονα μαζί.

Άλλες ιστορικές ομάδες της περιφέρειας όπως το Texas, το Oklahoma και το Iowa State δεν έχουν κάνει τόσο αισθητή την παρουσία τους την φετινή σεζόν, υπάρχει όμως ακόμα ο χρόνος να πετύχουν τις νίκες που απαιτούνται και να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα τον Μάρτιο. Ο παίκτης πάντως που δίνεται υψηλότερα από κάθε άλλον της περιφέρειας στο draft (lottery pick) έρχεται από το Iowa State και δεν είναι άλλος από τον Tyrese Haliburton, έναν πληθωρικότατο γκαρντ με 15.8 πόντους, 6.1 ριμπάουντ, 6.9 ασίστ και 2.4 κλεψίματα μέσο όρο.


https://www.sports-reference.com/cbb/co ... /2020.html

0
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Σάβ Φεβ 08, 2020 11:32 pm

Συνέχεια της περιήγησης με την περιφέρεια Big Ten. Μία παραδοσιακά πολύ δύσκολη και σκληρή περιφέρεια, που και φέτος έχει αρκετές ομάδες εντός της 25άδας των rankings (5 αυτή τη στιγμή), αλλά καμία στις κορυφαίες 5-6 της χώρας.

Κορυφαία προς το παρόν μοιάζει να είναι το Maryland, με 9-3 στην περιφέρεια και 19-4 γενικά. Πυλώνες της ομάδας είναι ο τελειόφοιτος γκαρντ Anthony Cowan με 16.4 πόντους και 4.4 ασίστ (ένας παίκτης με 33 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής γενικά στα 4 του χρόνια στην ομάδα) και ο πολύ ενδιαφέρων δευτεροετής ψηλός Jalen Smith με 15.0 πόντους, 10.1 ριμπάουντ και 2.4 τάπες, που όμως μπορεί να απειλήσει και μακριά από το καλάθι και που δίνεται ως πιθανό pick 1ου γύρου στο προσεχές draft.


Στην περιφέρεια αυτή φυσικά υπάρχει και το Michigan State του θρυλικού Tom Izzo. Με 16-7 ρεκόρ αυτή τη στιγμή σίγουρα δεν μοιάζει από τα μεγάλα φαβορί για τον Μάρτιο, παραμένει βέβαια εντός του ραντάρ όπως κάθε χρόνο, με τον παίκτη που ξεχωρίζει να είναι ο τελειόφοιτος γκαρντ Cassius Winston με 18.5 πόντους και 5.9 ασίστ, ο οποίος μπορεί να μην αναμένεται πάνω από τον 2ο γύρο του draft, όμως για τα κολεγιακά δεδομένα θεωρείται ένας από τους πιο πλήρεις παίκτες της χώρας.


Το αντίπαλον δέος Michigan (σκέτο) δεν είναι factor φέτος, βρισκόμενο αυτή τη στιγμή μόλις στο 13-9 ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή είχε βρεθεί πολύ ψηλά στα rankings. Αντίστοιχα, αυτή τη στιγμή εκτός rankings βρίσκονται και άλλα διαχρονικά δυνατά κολέγια όπως το Ohio State και το Indiana, όλα αυτά βέβαια μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα ακόμα.

Εντός rankings αντίθετα βλέπουμε για παράδειγμα το Illinois, στο οποίο φέτος ξεχωρίζει η παρουσία ενός θηριώδους πρωτοετή από την Τζαμάικα, του Kofi Cockburn. Εντός rankings επίσης βλέπουμε το Iowa, ένα κολέγιο που αρχικά δεν βρισκόταν πουθενά στα ραντάρ, έχει όμως κάνει αισθητή την παρουσία του χάρη κυρίως στην παρουσία του Luka Garza, ενός παίκτη που μπορεί να μην διαθέτει κάποιο μεγάλο upside για το ΝΒΑ, όμως στο συγκεκριμένο επίπεδο και στυλ παιχνιδιού δείχνει να κυριαρχεί. 23.2 πόντοι και 10.0 ριμπάουντ μέσο όρο τον κάνουν βασικό υποψήφιο για διάφορα βραβεία στο τέλος της σεζόν.


Μιλάμε πάντως για μία περιφέρεια που τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα, σε αντίθεση με τις δύο που έχουμε προαναφέρει που λίγο πολύ δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με αυτά που έχουμε γράψει. Εδώ όμως οι διαφορές μεταξύ των ομάδων είναι μικρές και οποιαδήποτε ομάδα καταφέρει 3-4 καλές μαζεμένες νίκες (για παράδειγμα εδώ υπάρχουν ακόμα κολέγια όπως το Penn State, το Purdue και το Wisconsin που δεν αναφέραμε καν) μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ενόψει Μαρτίου που πλησιάζει.

0
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Σάβ Φεβ 15, 2020 1:31 pm

Με τον Μάρτη ολοένα να πλησιάζει, ας κάνουμε αρχικά ένα μικρό update στις 3 μεγάλες περιφέρειες που ήδη έχουμε αναφερθεί παραπάνω.

- Στην ACC, το Duke, το Louisville και το Florida State παραμένουν στην 10άδα των εθνικών rankings, μπορούν έτσι σιγά σιγά να στοχεύουν ξεκάθαρα σε μία πορεία που μπορεί να οδηγήσει μέχρι το final-four της Atlanta (4-6 Απριλίου). Οι υπόλοιπες ομάδες της περιφέρειας κάθε άλλο παρά σίγουρες είναι για την παρουσία τους στο NCAA tournament, με την ομάδα που δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά (αλλά να θέλει ακόμα σημαντικές νίκες) να είναι οι περσινοί πρωταθλητές του Virginia.
- Στην Big12 το Baylor έχει φτάσει στο εκπληκτικό 22-1 ρεκόρ και μαζί με το Kansas είναι από τα μεγάλα φαβορί για να φτάσουν στο final-four. Το West Virginia θα είναι επίσης στο τελικό τουρνουά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ενώ από τις υπόλοιπες ομάδες αυτή που πλέον δείχνει να ξεχωρίζει είναι το Texas Tech, η ομάδα δηλαδή που πέρυσι έφτασε μέχρι το final-four χάρη στον Jarrett Culver, που φέτος βέβαια δεν υπάρχει.
- Στην Big Ten συνεχίζονται οι σκληρές μάχες. Πλην του Maryland που φαίνεται πολύ δυνατό, οι υπόλοιπες ομάδες βράζουν στο ίδιο καζάνι, με το ιστορικό Michigan State χαρακτηριστικά να κάνει τρεις σερί ήττες, οι οποίες το έριξαν εκτός της 25άδας των rankings, χωρίς βέβαια για την ώρα να απειλούν την παρουσία του στο NCAA tournament. Η ομάδα που βρίσκεται πάντως σε άνοδο είναι το Penn State το οποίο έχει 7 σερί νίκες φτάνοντας στο πολύ αξιόλογο 20-5 ρεκόρ, μία ομάδα που παίζει απλό και προσεκτικό μπάσκετ βασιζόμενη στην ομοιογένειά της, μην έχοντας κανέναν πρωτοετή στους 6-7 παίκτες που αποτελούν το κυρίως rotation.


Πριν προχωρήσουμε τις προσεχείς μέρες στις επόμενες μεγάλες περιφέρειες (Big East, SEC, Pac12), να αναφερθούμε σύντομα και σε δύο από τις λεγόμενες mid-major ("μεγαλομεσαίες") περιφέρειες.

- Στην American, υπάρχει φέτος το πολύ δυνατό Houston που με 20-5 ρεκόρ βρίσκεται εντός της 25άδας των rankings και εκτός απροόπτου θα βρίσκεται στο tournament και χωρίς να κατακτήσει τον τίτλο της περιφέρειας. Εντός τροχιάς βρίσκονται ακόμη γνωστά κολέγια όπως το Cincinnati και το Wichita State, που όμως θα πρέπει να πετύχουν αρκετές νίκες ακόμη στις υπολειπόμενες αγωνιστικές, ή φυσικά να κατακτήσουν το τουρνουά της περιφέρειας. Το ιστορικότερο όλων Connecticut αντίθετα φαίνεται πως περνάει περίοδο παρακμής. Σε αυτήν την περιφέρεια επίσης συναντάμε το Memphis, το κολέγιο με το οποίο πρόλαβε να παίξει 3 παιχνίδια στην αρχή της σεζόν ο James Wiseman, πριν πάρει την πρωτοφανή(?) απόφαση να συνεχίσει με ατομικές προπονήσεις στον δρόμο του για το draft του 2020, στο οποίο δίνεται αυτή τη στιγμή στο top5 των picks.


- Στην Atlantic10, συναντάμε το εκπληκτικό Dayton, που με 22-2 συνολικό ρεκόρ (και 11-0 στην περιφέρεια) βρίσκεται εντός της 10άδας των εθνικών rankings. Πρόκειται για την ομάδα με το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας αυτή τη στιγμή στη χώρα (ανάμεσα δηλαδή σε περίπου 350 κολέγια) και αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά. Ο παίκτης που ξεχωρίζει δεν είναι άλλος από τον δευτεροετή φόργουορντ Obi Toppin (19.7 πόντοι, 7.9 ριμπάουντ με 63% ευστοχία), ο οποίος αυτή τη στιγμή δίνεται στο top5 του προσεχούς draft. Όσον αφορά τις υπόλοιπες ομάδες της περιφέρειας, οι ελπίδες τους για το NCAA tournament είναι μάλλον μικρές βάση της ως τώρα πορείας τους.


0
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Σάβ Φεβ 22, 2020 8:51 pm

Πριν λίγο το #3 Kansas κέρδισε μέσα στην έδρα του #1 Baylor και πιθανότατα θα το διαδεχθεί στο #1 στα επόμενα rankings.
Επίσης, είχαμε μία από τις ιστορικότερες ανατροπές του παγκόσμιου μπάσκετ (έστω σε ένα αδιάφορο ματς για τους πολλούς), με το East Carolina να επιστρέφει από το -27 στα 12 λεπτά πριν το τέλος, και το -15 στα 3:30 για το τέλος και να κερδίζει το Murray State στη λήξη.




Κατά τ' άλλα, θα συνεχίσουμε την περιήγησή μας στις μεγάλες περιφέρειες του πρωταθλήματος με την Big East, όπου φέτος είναι πολύ αμφίρροπη, με 5 ομάδες της περιφέρειας να βρίσκονται αυτή την στιγμή στην 25άδα των rankings, καμία όμως στο top10.

Έχουμε αρχικά το Villanova του Jay Wright με 20-6 ρεκόρ, πρωταθλητές του 2016 και του 2018. Φέτος τα πράγματα είναι πιο δύσκολα βέβαια, με μία νεανική ομάδα με κανέναν 4οετή και μόλις δύο 3οετείς (με βοηθητικό ρόλο στην πρωταθλήτρια ομάδα του '18). O ένας από αυτούς είναι ο λευκός πλέι-μέικερ Collin Gillespie με 16.2 πόντους και 4.5 ασίστ, ενώ επίσης στην ομάδα ξεχωρίζει ο δευτεροετής φόργουορντ Saddiq Bey που αναμένεται να επιλεχτεί στο προσεχές draft.

Με 21-6 ρεκόρ συναντάμε το Creighton του Greg McDermott (πατέρα του Doug, ο οποίος πριν κάποια χρόνια είχε μεγαλουργήσει σε αυτήν την ομάδα), μία ομάδα που παραδοσιακά βασίζεται στην επίθεσή της, έτσι και φέτος. Χαρακτηριστικό της ομάδας η πολύ δυνατή γραμμή των γκαρντ της (οι 4 πρώτοι σκόρερ της είναι οι 3 βασικοί περιφερειακοί + ο αναπληρωματικός τους), ενώ αντίθετα κοντά στο καλάθι χωλαίνει και σε ποιότητα και σε ποσότητα.

Το αντίθετο μπορούμε να πούμε για το Seton Hall, όπου το δίδυμο ψηλών του Γεωργιανού Mamukelashvili και του Τζαμαϊκανού Gill προσφέρει τουλάχιστον αμυντικά την απαραίτητη ασφάλεια στην ρακέτα. Επιθετικά, υπάρχει στους γκαρντ ο Myles Powell που με 21.4 πόντους μέσο όρο οδηγεί εκ του ασφαλούς το κολέγιο στην 5η σερί του παρουσία στο τελικό τουρνουά, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες αφάνειας.


Σε καλό δρόμο για το τελικό τουρνουά βρίσκεται επίσης το Butler με ρεκόρ 19-8. Πρόκειται φυσικά για το κολέγιο που πριν σχεδόν μία δεκαετία με τον Brad Stevens στον πάγκο και τον Gordon Hayward στο παρκέ έφτασε μία ανάσα από τον τίτλο. To ταβάνι του μοιάζει να είναι πολύ χαμηλότερο φέτος, αυτό όμως που δεν έχει αλλάξει είναι η προσήλωση στην άμυνα, με την ομάδα να δέχεται μόλις 62 πόντους μέσο όρο ανά παιχνίδι.

Τελευταίο αφήσαμε το Marquette. Με 17-8 ρεκόρ δεν θεωρείται σίγουρο ακόμα για το τελικό τουρνουά, πιθανότατα θα χρειαστεί κάποιες σημαντικές νίκες στα εναπομείναντα παιχνίδια. Αυτό όμως που ανεβάζει το status της ομάδας, είναι η παρουσία σε αυτήν του Markus Howard. Πρόκειται για έναν τελειόφοιτο γκαρντ ύψους μόλις 1.80, που όμως απέχει ελάχιστα παιχνίδια από το να βρεθεί στην 25άδα των πρώτων σκόρερ στην μακρά ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος. Φέτος έχει 26.7 πόντους μέσο όρο, με το ελεύθερο να κάνει ό,τι απολύτως θέλει στο παρκέ.


0
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Πέμ Φεβ 27, 2020 9:07 pm

Με 2-3 αγώνες ακόμα να μένουν για το τέλος της κανονικής περιόδου σε όλες τις περιφέρειες (έπονται τα τουρνουά των περιφερειών), αφήνουμε λίγο ακόμα στην άκρη τις 2 τελευταίες μεγάλες περιφέρειες στις οποίες δεν έχουμε αναφερθεί (Pac12 και SEC) και κάνουμε ένα μικρό review στις υπόλοιπες, να δούμε πώς έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή και ποιες ομάδες έχουν μάλλον κλειδώσει για το τελικό τουρνουά.

ACC: Duke, Florida State και Louisville θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σε κάποιο πολύ καλό seed, αφού αυτή τη στιγμή είναι στα #7, #6, #11 των rankings αντίστοιχα. Θέση για το τελικό τουρνουά πιθανώς να έχει κλείσει και το Virginia (περσινοί πρωταθλητές) που τρέχουν ένα 8-1 σερί αυτή τη στιγμή, έχουν βέβαια να παίξουν ακόμα με Duke και Louisville εντός, με 1 νίκη σε αυτά τα 2 ματς θα είναι θεωρώ μέσα.

Big 12: Kansas και Baylor είναι αυτή τη στιγμή #1 και #2 στη χώρα, πολύ δύσκολα δεν θα είναι τα δύο από τα τέσσερα #1 seed. Αντίστοιχα, West Virginia και Texas Tech είναι στα #20 kai #22 των rankings και σίγουρα εντός του tournament, με κάθε ματς βέβαια που απομένει στη συγκεκριμένη περιφέρεια να είναι ντέρμπι.

Big East: Creighton, Villanova και Seton Hall έχουν βρεθεί μάλλον αθόρυβα στα #10, #12, #13 των rankings, έχουν βέβαια ακόμα παιχνίδια μεταξύ τους που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό τους seed. Σίγουρο στο τελικό τουρνουά νιώθει και το Marquette του Markus Howard, ενώ το Butler ίσως κινδυνεύει έχοντας 3 σερί ήττες.

Big Ten: Ο κακός χαμός, με 6 ομάδες της περιφέρειας να βρίσκονται στην 25άδα των rankings αυτή τη στιγμή (#9 Maryland, #16 Penn State, #18 Iowa, #19 Michigan, #23 Ohio State, #24 Michigan State). Με 3 αγώνες να μένουν όμως τα πάντα είναι ακόμη ανοιχτά, δεν αποκλείεται κάποια από αυτές να κάνει 3 ήττες και να βρεθεί μέχρι και εκτός τουρνουά, ενώ είναι και άλλες φυσικά που παραμονεύουν.


Επίσης, έχουμε αναφερθεί στο Dayton από την "μεγαλομεσαία" περιφέρεια Atlantic10, το οποίο πλέον έχει φτάσει αισίως στο 26-2 ρεκόρ (15-0 στην περιφέρεια) και στο #4 των rankings. Φέτος φαίνεται πως είναι η χρονιά τέτοιων ομάδων, καθώς υπάρχουν άλλες δύο σε αντίστοιχου επιπέδου περιφέρειες που κάνουν ανάλογη πορεία.

Καταρχάς το San Diego State στην Mountain West, έχει το εκπληκτικό 26-1 ρεκόρ (το καλύτερο στη χώρα) και βρίσκεται στο #5 των rankings. Πρόκειται για μία ομάδα που δεν έκανε τίποτα σπουδαίο πέρυσι, έκανε όμως δύο σημαντικές μεταγραφές (όχι τόσο συχνή λύση στο κολεγιακό) και βρίσκεται εδώ που βρίσκεται, με ένα ρόστερ χωρίς κανέναν πρωτοετή στο βασικό rotation αλλά με πολύ εμπειρία. Δυνατό της σημείο η άμυνα (3η καλύτερη ανάμεσα στα 350 κολέγια της 1ης κατηγορίας) και μένει να δούμε τι θα καταφέρει όταν βρεθεί αντιμέτωπη με τα μεγάλα κολέγια των άλλων περιφερειών.

Η αντίστοιχη απορία υπάρχει (σχεδόν κάθε χρόνο) για το Gonzaga της WCC, που και φέτος κάνει μία εκπληκτική κανονική περίοδο και βρίσκεται στο 27-2 ρεκόρ και στο #3 των rankings, έχοντας μάλλον κλειδώσει κάποιο #1 seed. Σε αντίθεση με το San Diego State βασίζεται στην επίθεσή του, καθώς με 87.6 πόντους μέσο όρο έχει την καλύτερη της χώρας. Πρώτοι σκόρερ της ομάδας οι δύο international ψηλοί της, ο Σέρβος Petrushev και ο Γάλλος Killian Tillie (αδερφός του Kim). Στην ίδια περιφέρεια έχουμε και το BYU, το οποίο πέτυχε πολύ μεγάλη νίκη επί του Gonzaga πριν λίγες μέρες σκαρφαλώνοντας έτσι στο #17 των rankings και κλειδώνοντας ένα καλό seed. Σημείο αναφοράς της ομάδας ο ψηλός της Yoeli Childs με 21.2 πόντους και 8.6 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ στην περιφέρεια ξεχωρίζει ο Jake Toolson, ένας από τους καλύτερους σουτέρ της χώρας, κάτι που δεν μας κάνει εντύπωση καθώς πρόκειται για έναν ακόμη παίκτη της γνωστής οικογενείας.

0
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Κυρ Μαρ 01, 2020 9:34 pm

Προτελευταία περιφέρεια που μένει να αναφερθούμε η Pac12.

Σε αυτήν προηγείται αυτή τη στιγμή το Oregon με ρεκόρ 22-7 (και #14 στα rankings) , μία ομάδα που βασίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά φέτος στην περιφέρεια της, στην οποία ηγείται ο τελειόφοιτος πλέον Payton Pritchard (ίσως κάποιοι τον θυμούνται από την χρονιά του Tyler Dorsey) με 20.2 πόντους και 5.4 ασίστ. Ένας παίκτης που ίσως δεν έχει τα προσόντα να αγωνιστεί ικανοποιητικά στο ΝΒΑ και που θα πρέπει να απασχολήσει αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες στο μέλλον.


Εντός της 25άδας των rankings (στο #21) βρίσκεται και το Colorado, μία σαφώς πιο σκληρή ομάδα, η οποία θα επιστρέψει φέτος στο NCAA tournament μετά από αρκετά χρόνια απουσίας. Μένει να δούμε αν έχει τους παίκτες με προσωπικότητα για να καταφέρει κάτι το αξιόλογο εκεί.

Παίκτης με προσωπικότητα είναι σίγουρα ο Ιταλοαμερικανός Nico Mannion του Arizona, που είναι άλλο ένα κολέγιο της περιφέρειας που μοιάζει αυτή τη στιγμή σίγουρο για το τελικό τουρνουά. Ο Μannion αναμένεται στον πρώτο γύρο του προσεχούς draft και έχει αυτή τη στιγμή 13.8 πόντους και 5.3 ασίστ μέσο όρο, μην έχοντας κλείσει όμως καν τα 19 του χρόνια ακόμα.

Στην ίδια περιφέρεια βρίσκεται και το ιστορικότατο UCLA που με 7 σερί νίκες στα τελευταία παιχνίδια κάνει μεγάλη προσπάθεια να προλάβει και αυτό το τρένο. Είναι το κολέγιο στο οποίο ξεκίνησε τη σεζόν ο Shareef O'Neal (γιος του Σακίλ) χωρίς ιδιαίτερα καλή παρουσία, με τη φυγή μάλιστα του οποίου φάνηκε η ομάδα να βρίσκει ρυθμό χωρίς να επηρεάζεται πιθανότατα από εξωτερικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, τα τελευταία 2-3 ματς θα είναι πολύ σημαντικά και για αυτήν την περιφέρεια, με αρκετές ομάδες (Stanford, USC, Arizona State) να ψάχνουν τις νίκες που θα κάνουν το "βιογραφικό" τους ελκυστικό για την επιλογή τους στο τελικό τουρνουά.

https://www.sports-reference.com/cbb/co ... /2020.html

0
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Κυρ Μαρ 08, 2020 5:07 pm

Αυτό το Σ/Κ ολοκληρώνεται η κανονική περίοδος σε όλες τις περιφέρειες.
Χθες είχαμε πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια όπως τη δύσκολη νίκη του #1 Kansas επί του Texas Tech με 66-62, ή την ήττα του #4 Baylor από το West Virginia, ή την πολύ εύκολη νίκη του #11 Creighton επί του #8 Seton Hall με 77-60. Σιγά σιγά τα δεδομένα διαμορφώνονται για την επιλογή της άλλης Κυριακής, με τις περισσότερες ομάδες να γνωρίζουν ήδη λίγο πολύ την τύχη τους, και αυτές που παραμένουν στο λεγόμενο "bubble" να έχουν την τελευταία τους ευκαιρία στα τουρνουά των περιφερειών αυτή την εβδομάδα.

Ήδη βέβαια έχουν αρχίσει κάποια από αυτά, και για την ακρίβεια σε 2 περιφέρειες ήδη ολοκληρώθηκαν κιόλας.

Αρχικά, στην Ohio Valley Conference είχαμε τον συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια τελικό μεταξύ Belmont και Murray State, με νικητές φέτος τους πρώτους με 76-75, παίρνοντας έτσι το εισιτήριο για το NCAA tournament όπου αναμένεται να έχουν ένα seed γύρω στο 13. Πρόκειται για την πρώτη χρονιά της ομάδας μετά από 33 χρόνια του Rick Byrd στον πάγκο της, και από ότι φαίνεται δεν έχει χάσει καθόλου την (τηρουμένων των αναλογιών) δυναμική της. Πρώτος της σκόρερ ο δευτεροετής Adam Kunkel προερχόμενος από το... πουθενά πέρυσι, ενώ πολύ ιδιαίτερα στατιστικά έχει ο επίσης δευτεροετής Grayson Murphy με 9.8 πόντους, 7.4 ριμπάουντ, 6.2 ασίστ και 2.6 κλεψίματα μέσο όρο.

Η δεύτερη περιφέρεια που είχε τον τελικό της χθες, ήταν μία κάπως σημαντικότερη: η Mountain West, στην οποία έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο ποστ. Στον τελικό λοιπόν εκεί αναμετρήθηκε το San Diego State (που με 30-1 ρεκόρ όχι απλά είχε κλειδώσει θέση στο NCAA tournament ανεξαρτήτως του αν θα κατακτούσε το τουρνουά της περιφέρειας, αλλά θα έχει και ένα εξαιρετικό seed) με το Utah State, το οποίο ήταν μεν στις ομάδες που πάλευαν για την επιλογή τους από την επιτροπή, αλλά με λίγες πιθανότητες.. Αντί περισσότερων σχολίων, η περίληψη του ματς, που σηματοδοτεί την έναρξη του αγαπημένου μας Μάρτη:


0
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Δευ Μαρ 09, 2020 6:32 pm

Άλλες 3 από τις μικρότερες περιφέρειες είχαν τους τελικούς τους χθες, με τις νικήτριες ομάδες που κέρδισαν το εισιτήριο για το NCAA tournament να είναι:

- To Winthrop από την Big South, μία από τις πιο επιθετικές ομάδες στη χώρα.
- Το Bradley από την Missouri Valley
- Το Liberty από την Atlantic Sun, με την 2η καλύτερη άμυνα στη χώρα

Πρόκειται βέβαια για ομάδες χαμηλής δυναμικότητας, που αναμένονται στα seed #13-#16, ποτέ δεν ξέρεις όμως πού ακριβώς θα κάτσουν οι εκπλήξεις ;)


Βγήκαν επίσης και τα τελευταία rankings της χρονιάς, γενικά όλες οι ομάδες της 25άδας αναμένεται να είναι άνετα στις επιλογές της Κυριακής:
https://www.espn.com/mens-college-basketball/rankings

1
1 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Τετ Μαρ 11, 2020 3:37 pm

Αρκετές περιφέρειες ακόμη ολοκλήρωσαν τα τουρνουά της αυτό το διήμερο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απόφαση της Ivy League να ματαιώσει το δικό της λόγω κορονοϊού και να δώσει το εισιτήριο για το NCAA tournament στον 1ο της κανονικής περιόδου, το Yale. Άλλες περιφέρειες ανακοινώνουν πως τα τουρνουά τους θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ μένει να δούμε τι θα γίνει με το τελικό τουρνουά.

- Στην Southern, το εισιτήριο πήρε το East Tennesse State που κυριάρχησε εκεί σε όλη τη σεζόν, με συνολικό ρεκόρ 30-4 και θεωρείται μία από τις ομάδες που μπορεί να καταφέρει κάποια μεγάλη έκπληξη στον 1ο γύρο του τουρνουά.
- Στην Colonial, το εισιτήριο πήρε για πρώτη φορά μετά το 2001 το Hofstra, όπου ξεχωρίζει με 18.2 πόντους και 5.9 ασίστ ο ύψους 1.80 Desure Buie
- Στην Horizon, το τουρνουά κατέκτησε το Northern Kentucky, για 3η φορά τα τελευταία 4 χρόνια.
- Την Northeast θα εκπροσωπήσει το Robert Morris, που με μόλις 20-14 ρεκόρ στη χρονιά θα είναι ένα από τα κολέγια που θα έχουν σχεδόν σίγουρα κάποιο από τα #16 seed.
- Στην Summit League, το εισιτήριο πάει στο North Dakota State, που στον τελικό διέλυσε τους γείτονες του North Dakota (σκέτο) με.. 89-53!

Όλες αυτές οι ομάδες βέβαια είναι ομάδες που θα έχουν χαμηλά seed και δύσκολα θα καταφέρουν κάτι σημαντικό στο τουρνουά.
Τα τουρνουά των μεγάλων περιφερειών ξεκινάνε ουσιαστικά σήμερα, και μέχρι την Κυριακή οι ομάδες θα δείξουν πάνω κάτω πού βρίσκονται ενόψει του μεγάλου NCAA tournament που θα κλείσει (καλώς εχόντων των πραγμάτων) άλλον έναν τρελό Μάρτιο.

0
Άβαταρ μέλους
Reaper

 nba
Reactions: 1351
Δημοσιεύσεις: 2474
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 29, 2019 6:55 pm
Αγαπημένη θέση: SG, Bench
Αγαπημένος παίκτης: Luka Doncic
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos
Προειδοποιήσεις: 0

Τετ Μαρ 11, 2020 4:45 pm

Κοιταξτε μη και δε γινει τελικα, οι κυβερνητες των "μπλε" πολιτειων κανουν overreaction x10 στο θεμα "κορονοϊος" για να πανε κοντρα στον Τραμπ, ο Νιουσομ ακυρωσε 1000αρι Masters του τενις στην Καλιφορνια και ο Κουομο εβγαλε την εθνοφρουρα στην Νεα Υορκη.

0
Noone remembers how. Everyone remembers if you won or you lost.
basket72
Reactions:
Προειδοποιήσεις: 0

Πέμ Μαρ 12, 2020 10:24 pm

Βάζω εδώ ένα διαμαντάκι από τα παλιά του κολλεγιακού με Νεβάδα κόντρα στη Λουιζιάνα.
Σακίλ (φιτ :smile: ) στην πρώτη του χρονιά, Κρις Τζάκσον (ακά Αμπντούλ Ραούφ) και Λάρι Τζόνσον από την άλλη.



Άβαταρ μέλους
mixalisgate7

 champion
Reactions: 1213
Δημοσιεύσεις: 5393
Εγγραφή: Δευ Δεκ 03, 2012 11:08 pm
Αγαπημένος παίκτης: Michael Jordan
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos
Προειδοποιήσεις: 0

Σάβ Μαρ 14, 2020 8:42 pm

Ανακοινώθηκε και επίσημα από το Iona ο Pitino.



0
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1434
Δημοσιεύσεις: 8146
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Σάβ Απρ 18, 2020 12:37 pm

Το Νοέμβρη είχαμε την απόφαση του James Wiseman (που αυτή τη στιγμή δίνεται στο #3 των mocks) να αφήσει το κολέγιο του Memphis μετά από μόλις 3 ματς, και να στρέψει το βλέμμα του απευθείας στο επερχόμενο ντραφτ.

Πριν λίγες μέρες είχαμε ένα ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα στο κύρος του κολεγιακού πρωταθλήματος, με τον Jalen Green (MVP του παγκοσμίου πρωταθλήματος U17 του 2018) να αποφασίζει να μην αγωνιστεί καν σε κάποιο κολέγιο, αλλά να προτιμήσει να αγωνιστεί στην G-League σε μία ομάδα "επιλέκτων" (μη θυγατρική δηλαδή κάποιας ομάδας του ΝΒΑ), θεωρώντας ότι εκεί θα προετοιμαστεί καλύτερα ενόψει του draft του 2021... Η "προετοιμασία" βέβαια περιλαμβάνει και αδρές χρηματικές αμοιβές από φέτος κιόλας, σε αντίθεση με την πολιτική του κολεγιακού...

Το κολεγιακό φαίνεται ότι χάνει λοιπόν έδαφος όσον αφορά τα μεγάλα prospect. Ήδη βέβαια τα τελευταία χρόνια ήταν πάρα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο οι "one and done", παίκτες δηλαδή που έμεναν μόλις μία χρονιά στο κολέγιο και δήλωναν απευθείας συμμετοχή στο draft, χωρίς κατά γενική ομολογία να είναι έτοιμοι να παίξουν άμεσα στο ΝΒΑ, προτιμώντας όμως την ατομική τους βελτίωση εκεί, όπως βέβαια και αρκετά περισσότερα χρήματα.

0
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά για το NBA”