Ψήφισα Ιωαννίδη και Μπαρτζώκα, για καθαρά μπασκετικούς λόγους, αλλά θα σταθώ σε μια τεράστια μορφή του ελληνικού μπάσκετ (και όχι μόνο) που απλώς είχε την ατυχία να γεννηθεί 50 χρόνια νωρίτερα.
Εννοώ τον Φαίδωνα Ματθαίου, τον λεγόμενο και "Πατριάρχη" του ελληνικού μπάσκετ.
Μάλιστα, στη δεκαετία του 1970 πήγε με την Εθνική ομάδα στα Μέθανα για να τιμηθεί από τις τοπικές αρχές. Κάποιες γριούλες που άκουσαν ότι "έρχεται ο Πατριάρχης", νόμισαν ότι έρχεται ο κανονικός πατριάρχης και βγήκαν στους δρόμους, ντυμένες με τα καλά τους και κρατώντας εικόνες, κεριά, θυμιατά, και μόλις έφτασε το καράβι στο λιμάνι όρμησαν και έψαχναν να βρουν κάποιον με ράσα και γένια!
Η επίδρασή του στο ελληνικό μπάσκετ ήταν τεράστια. Ο Ιωαννίδης, μάλιστα, έχει πει για αυτόν:
"Είχα την τύχη να τον έχω μια χρονιά στον Άρη, ενώ τον έζησα και στην Εθνική ομάδα. Κέρδισα πάρα πολλά. Ήταν μπροστά από την εποχή του. Βοήθησε πολύ το μπάσκετ. Μόνος του το πήγε 10 χρόνια μπροστά".
Αξίζει να ψάξει κανείς να δει τι εστί Φαίδων Ματθαίου, απλά να σημειώσω ότι εκτός από το μπάσκετ, που το υπηρέτησε ως παίκτης και ως προπονητής, ασχολήθηκε με επιτυχία και με πολλά άλλα σπορ (βόλεϋ, πόλο, πινγκ πονγκ, τένις, σκοποβολή, ξιφασκία, αγώνες μοτοσυκλέτας, και ήταν μέλος των εθνικών ομάδων μπάσκετ και κωπηλασίας).
Συμμετείχε σε δύο Ολυμπιάδες: το 1948 στο Λονδίνο στην κωπηλασία και το 1952 στο Ελσίνσκι στο μπάσκετ (σαν παίκτης).
Ως προπονητής μπάσκετ, διέπρεψε με τις Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών (αυτός την έφτιαξε) και ήταν αυτός που έκτισε τον μεγάλο Ολυμπιακό της δεκαετίας του 70 φέρνοντας από την Αμερική Γιατζόγλου, Καστρινάκη, Διάκουλα και Μελίνι. Πήγαινε συχνά στην Αμερική, έβλεπε τα καινούργια συστήματα του μπάσκετ εκεί και τα έφερνε και τα εφάρμοζε στην Ελλάδα.