Λίγο επειδή συνέβαλλαν στην μεταφόρφωση του Παναθηναικού, λίγο γιατί έπαιζαν 800 λεπτά ο καθένας, λίγο και με βάση τα νούμερα θα μπορούσα να φτιάξω ένα case για MVP για καθέναν από τους Σλούκα, Ναν, Λεσορτ. Θα μπορούσα φυσικά να είμαι biased.
Από την άλλη, υπάρχουν πάρα πολλές μετρικές για να βγει κάποιος MVP. Κάποιος θα λέει ο καλύτερος σκόρερ, άλλος θα χρησιμοποιήσει το PIR, άλλος θα βάλει απλά τους παίκτες της ομάδας του (καλή ώρα ), άλλος θα βάλει κάποιον που είναι αναντικατάστατος (έστω και αν η ομάδα του δεν πήγε πολύ καλά). Δεν έχω στη διάθεση μου διάφορα στατιστικά που ίσως βοηθούσαν σε μία λίγο πιο αντικειμενική επιλογή (όπως VORP, on/off, win shares κλπ) οπότε έχομε γενικά μερικά βασικά στατς και το eye test. Για μένα γενικά ο MVP είναι κάποιος που πήγε καλά η ομάδα του (Φ4 δηλαδή), είχε καλά στατιστικά (χοντρικά), και η ομάδα του δεν θα έκανε την ίδια πορεία χωρίς εκείνον.
Αν έπρεπε να ρίξω μία μόνο ψήφο νομίζω θα την έριχνα στον Λεσορτ. Παρ'όλα όσα του έχω σύρει μέσα στη χρονιά, ο τύπος κράτησε μόνος του τη θέση του του σεντερ στον δεύτερο της κανονικής σεζόν και πήγε και Φ4 (και έπαιξε παραπάνω παιχνίδια από τους υπόλοιπους). Μπορούν να γίνουν αρκετές συζητήσεις για το πως ο Ναν είναι ο καλύτερος σκόρερ, πως ο Παναθηναικός είναι άλλη ομάδα χωρίς τον Σλούκα και τις ακούω, απλά είμαι σίγουρος πως χωρίς το Λεσορτ δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα από αυτά.
Κατά τα άλλα υπάρχει το στανταρντ, "ο καλύτερος παίκτης της καλύτερης ομάδας" και για μένα αυτός είναι ο Καμπάτσο. Υπάρχει και ο καλύτερος "παίκτης" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) που για μένα είναι ο Μούσα η καψούρα.
Από τον Ολυμπιακό δυστυχώς δεν μπορώ να βάλω κάποιον γιατί για μένα αυτός που είχε την καλύτερη χρονιά (Μιλού) έλειψε αρκετά και είναι και αρκετά πιο κάτω σε στατιστικά από άλλους.
Όσον αφορά στις 5άδες (βάζω χοντρικά 3 περιφερειακούς, 2 ψηλούς) θα έβαζα (μόνο από ομάδες που έφτασαν πλειοφφ):
1. James, Campazzo, Baldwin, Moneke, Lessort
2. Sloukas, Howard, Nunn, Nebo, Tavares
Μπορεί να ξεχνάω κάποιον, είμαι ανοιχτός σε διορθώσεις, δεν κοίταξα αναλυτικά στατιστικά, μπορεί να υπάρχει και recency bias αν και προσπάθησα να το εξαλείψω.