NBA Finals 1993 - Phoenix Suns - Chicago Bulls 2-4 (Sacarame)

Συντονιστής: Captains

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
SteveNashidis

Captain
Reactions: 2372
Δημοσιεύσεις: 7000
Εγγραφή: Δευ Σεπ 20, 2010 11:36 pm
Τοποθεσία: Arizona
Αγαπημένη θέση: PG
Twitter: https://twitter.com/Nashidis
Αγαπημένος παίκτης: Steve Nash, Devin Booker
Αγαπημένη ομάδα: Phoenix-Suns
Προειδοποιήσεις: 0

Παρ Μάιος 27, 2022 1:06 pm

Aφιέρωμα Sacarame - Aρχείο old Basketforum
ΕικόναΕικόνα
Regular Season:
Σεζόν 1992-93 και οι Μπουλς του Phil Jackson και φυσικά του Michael Jordan, ερχόμενοι από δυο συνεχόμενους τίτλους παρουσιάζονται ως το φαβορί για έναν ακόμα. Μόνη διαφορά τους με την ομάδα των 2 προηγούμενων ετών η φυγή του Cliff Levingston για τον ΠΑΟΚ, καθώς και η αντικατάσταση του Craig Hodges που αποσύρθηκε, από τον Trent Tucker. Παίχτες ρολίστες πάντως, που δεν εξηγούν την εν τέλει μείωση του ρεκόρ τους από το σπουδαίο 67-15 της προηγούμενης χρονιάς στο "φτωχό" για αυτούς 57-25, χάνοντας μάλιστα και την 1η θέση της ανατολής από τους Νικς.
Από την άλλη οι Σανς μετά από μια μέτρια χρονιά που τους έφερε μέχρι τους ημιτελικούς της Δύσης, κατορθώνουν ένα από τα μεγαλύτερα trade της ιστορίας, φέρνοντας στο Φοίνιξ τον Charles Barkley από την Φιλαδέλφεια παραχωρώντας τους Hornacek, Lang, Perry. Επίσης, επιλέγουν στο ντραφτ τον Oliver Miller και αποκτούν ως ελεύθερο τον Danny Ainge, που ερχόταν από μια παρουσία στους προηγούμενους τελικούς με τη φανέλα του Portland ως 6ος παίχτης. Λογικό επακόλουθο αυτών, η πρώτη θέση τους στην κανονική περίοδο σε ολόκληρο το ΝΒΑ (62-20), έστω και αν είχαν εμπιστευτεί την θέση του προπονητή σε έναν ρούκι head coach, τον Paul Westphal.

Playoffs:
Στα playoffs πάντως τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν.
Οι Μπουλς «σκουπίζουν» χωρίς μεγάλο κόπο πρώτα τους Χοκς (3-0) και στη συνέχεια τους Καβαλίερς (4-0) για να βρεθούν αντιμέτωποι με μειονέκτημα έδρας με τους Νικς του Patrick Ewing. Η έδρα δεν σπάει στα πρώτα δυο ματς (98-90 και 96-91) κι έτσι οι Μπουλς επιστρέφουν στο Σικάγο έχοντας να ανατρέψουν το 0-2. Ο Jordan δεν δέχεται να χάσει στην έδρα του και με δυο ηγετικές εμφανίσεις (22 πόντους, 8 ριμπαουντ, 11 ασσιστ στο ένα και 54 ποντους στο άλλο) ισοφαρίζει την σειρά σε 2-2. Οι ομάδες επιστρέφουν στο Μάντισον με σκοπό να πάρουν το πλεονέκτημα.. Το ματς είναι συγκλονιστικό, με πολλές εναλλαγές στη διακύμανση του σκορ. Μεγάλες εμφανίσεις από Jordan (29 ποντοι, 10 ριμπαουντ, 14 ασσιστ) και Ewing (33 πόντους και 9 ριμπάουντς). Ο Charles Smith πήγε να γίνει ο ήρωας, όμως εισέπραξε 3(!!!) διαδοχικές τάπες σε προσπάθειες του και οι Μπουλς δραπετεύουν με το ροζ φύλλο νικώντας με 94-97. Επιστροφή στο Σικάγο, νίκη με 96-88 και το εισιτήριο για τους τελικούς πάει και πάλι στην παρέα του MJ.
Από την άλλη, οι Σανς δυσκολεύτηκαν αρκετά στο δρόμο προς τους τελικούς. Στον πρώτο γύρο αποκλείουν τους Λέικερς με 3-2 κάνοντας μάλιστα ανατροπή από 0-2. Στη συνέχεια πέφτουν πάνω στους Σπερς του David Robinson, όπου προηγούνται με 2-0. Όμως στο Σαν Αντόνιο, με τους Dale Ellis και Sean Elliott να πυροβολούν και τον Ναύαρχο να είναι σκιάχτρο στην άμυνα , οι Σπερς ισοφαρίζουν σε 2-2. Τότε όμως θα μιλήσει ο Barkley όπου με 2 «ολοκληρωτικές» εμφανίσεις (36 πόντους, 13 ριμπαουντ - 28 πόντους, 21 ριμπαουντ) τελειώνει την σειρά και στέλνει το Φοίνιξ στους τελικούς της Δύσης, όπου περιμένουν οι Σιάτλ Σουπερσόνικς. Εκεί δεσπόζει η κόντρα ανάμεσα στο ζευγάρι του Barkley και του Shawn Kemp. Τα δυο φόργουορντ κάνουν συγκλονιστικές εμφανίσεις κλέβοντας την δόξα από το ζευγάρι Kevin Johnson – Gary Payton. Μετά τα πρώτα 6 ματς το σκορ είναι 3-3 με τις έδρες να έχουν σπάσει από μια φορά για κάθε ομάδα. Όλα θα παιχτούν στο τελευταίο ματς στο Φοίνιξ. Εκεί ο Johnson θα δείξει τον εαυτό του (22 πόντοι, 9 ασσιστ και 4 κλεψίματα), όμως ο μεγάλος πρωταγωνιστής είναι φυσικά ο Sir Charles. Σε 46 λεπτά βάζει 44 πόντους, παίρνει 24 ριμπάουντ (τα 10 επιθετικά!) και δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους Σόνικς. Τελικό σκορ: 123-110 παρά τους 34 πόντους του γνωστού μας Eddie Johnson, και οι Σανς προκρίνονται στους τελικούς όπου θα έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους.

GAME 1 June 9, 1993 Chicago Bulls @ Phoenix Suns 100-92
Boxscore Game 1 https://www.basketball-reference.com/bo ... 90PHO.html
Μεγάλος ενθουσιασμός επικρατεί στην πόλη του Phoenix καθώς αφ’ενός η ομάδα επιστρέφει στους τελικούς μετά τη σεζόν 1975-76, ενώ λίγες μέρες πριν έχει ανακοινωθεί πως ο Charles Barkley είναι ο MVP της κανονικής περιόδου. Έχουν όμως να αντιμετωπίσουν τον τραυματισμό του Cedric Ceballos που τραυματίστηκε στην σειρά με τους Sonics και θα χάσει όλους τους τελικούς. Από την άλλη πλευρά, οι Bulls έχουν το ισχυρότατο κίνητρο του three-peat, ταλανίζονται όμως από τις φήμες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την «αρρώστεια» του Micheal Jordan με τον τζόγο. Μάλιστα, ο ίδιος δίνει συνέντευξη 2 ώρες πριν το ματς λέγοντας ότι παίζει απλά για χόμπυ και ότι τα ποσά που ακούγονταν (περίπου 1,000,000$) είναι αναληθή. Το ματς ξεκινάει με τους Bulls να μπαίνουν φουριόζοι και βρίσκονται να προηγούνται με 34-20, έχοντας βρει λύσεις από τους Horace Grant και Bill Cartwright. Μάλιστα παρά τις αλλαγές που κάνουν καταφέρνουν και διατηρούν τον ίδιο ρυθμό. Ο Barkley «σπάει τα στεφάνια» (4/13 fg) και δικαιώνει την επιλογή του Phil Jackson να μην στείλει double-team πάνω του. Pippen και Jordan βρίσκουν το δρόμο προς το καλάθι και η διαφορά αγγίζει τους 20 (46-26)..Κάπου εκεί όμως τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Ο Westphal βρίσκει την κατάλληλη πεντάδα και με επιθετική αιχμή τον Richard Dumas (πολύ καλό παιχνίδι, αναπληρώνει επάξια το κενό του Ceballos) και τον Sir Charles να προτιμάει τις πάσες από τα σουτ, η διαφορά πέφτει και το ημίχρονο κλείνει με το σκορ στο 52-41.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι Suns μπαίνουν δυναμικά, πιέζουν και με τους Dumas και Majerle βρίσκουν τις λύσεις που έψαχναν και το 12λεπτο λήγει με την διαφορά να έχει πέσει στους 4 (73-69). Όλα δείχνουν πως το ματς στην 4η περίοδο θα είναι συγκλονιστικό. Τα πράγματα όμως δεν ξεκινούν καλά για το Phoenix καθώς ο Barkley κάνει το 4ο φάουλ. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκουν λύσεις στο πρόσωπο του Frank Johnson(!) και μένουν κοντά στο σκορ (77-73). Κάπου εκεί όμως (και εκμεταλλευόμενος και τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ των Μπουλς), ο MJ παίρνει το όπλο του… Με 14 από τους 31 πόντους του στην 4η περίοδο «σπρώχνει» τους Ταύρους στη νίκη. Οι κάκιστες επιλογές από τον Kevin Johnson συνεχίζονται και ο ΒJ Armstrong με τρίποντο στα 2:10 δίνει την χαριστική βολή (96-85). Ο «Chuck» απαντάει (96-90), όμως ο Jordan με αυτοκρατορικό lay-up τελειώνει το ματς. Τελικό σκορ 100-92 με τους Barkley-Johnson να έχουν συνολικά 13/38 fg, τους Bulls να κάνουνε το break και τις δυο ομάδες να ανανεώνουν το ραντεβού τους για 2 μέρες αργότερα, και πάλι στο Phoenix….



GAME 2 June 11, 1993 Chicago Bulls @ Phoenix Suns 111-108
Boxscore Game 2 https://www.basketball-reference.com/bo ... 10PHO.html
Μετά το τέλος του 1ου ματς ο Jordan δήλωσε: «Κάναμε ένα καλό παιχνίδι, ελέγξαμε το ρυθμό, όμως πρέπει να προσέξουμε πολύ στο επόμενο γιατί οι Suns θα έρθουν πιο επιθετικοί». Και πράγματι στο 2ο ματς το Phoenix μπήκε πολύ πιο αποφασισμένο. Ξεκινάει δυνατά, δείχνοντας ότι θα προσπαθήσει να κάνει πιο γρήγορο το ματς (3/3 αιφνιδιασμούς στο 3λεπτο) και παίρνει ένα μικρό προβάδισμα. Ο Dumas συνεχίζει να έχει καλή απόδοση, ενώ ο Barkley δείχνει από νωρίς πως το προηγούμενο ματς ήταν απλά μια κακή παρένθεση για εκείνον. Παρ’ όλα αυτά , οι Bulls δείχνουν χαρακτήρα και μένουν κοντά στο σκορ για να κλείσει τελικά η περίοδος με 28-29 υπέρ των Suns με γκολ φάουλ από τον Ainge. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το 15ο λεπτό το ματς έχει ήδη 12 ισοπαλίες. Ο Kevin Johnson συνεχίζει τα λάθη, οπότε ο Westphal περνάει μέσα τον Frank Johnson για να κουμαντάρει το ματς. Επίσης δοκιμάζει να κάνει double-team στον Air για να τον «βγάλει» από το ματς. Αυτός όμως δεν προβληματίζεται καθόλου, δίνει συνεχόμενα «πάρτο-βάλτο» καλάθια στους Williams και Grant και σε συνδυασμό με την άμυνα που αρχίζει να δουλεύει καλύτερα οδηγεί τους Bulls στο +12 (53-41). Τα χαμηλά σχήματα του Westphal δεν δείχνουν να αποδίδουν, όμως 7 συνεχόμενοι προσωπικοί όσο και «ηρωικοί» πόντοι από τον Barkley (25 πόντους μέχρι τότε) κλείνουν το ημίχρονο με τους Bulls μπροστά μόνο με 59-53.
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Chambers σκοράρει 5 συνεχόμενους πόντους (59-58) και το γήπεδο σηκώνεται στο πόδι. Ο MJ με ένα δικό του σερί 5 πόντων κάνει το 66-60.Οι Suns βρίσκουν κάποιες λύσεις από τον Oliver Miller καθώς οι Williams και Grant έχουν εστιάσει στο μαρκάρισμα του Sir Charles. Όμως, νέο 10-0 σερί από τους Jordan και Pippen και οι Bulls ξεφεύγουν με +11 ( 78-67). Τότε ο Westphal κατεβάζει ακόμα περισσότερο το σχήμα και οι Suns παίζουν με F.Johnson-Ainge-Majerle-Chambers-Barkley. Το σχήμα αποδίδει άμεσα, οι Suns κλέβουν μπάλες και μειώνουν σε 83-82.Η περίοδος τελικά κλείνει στο 87-84 υπέρ των ταύρων, με τον Barkley να έχει ήδη 35 πόντους και 11 ριμπάουντ. Με την έναρξη της 4ης περιόδου ο Majerle ισοφαρίζει με τρίποντο, και ο Barkley με 2 συνεχόμενα καλάθια δίνει για πρώτη φορά το προβάδισμα στο Phoenix (89-91). Οι Bulls αντέχουν και με τρίποντο του Paxson περνούν με 96-93.Οι άμυνες σφίγγουν, τα καλάθια μπαίνουν με δυσκολία και οι δύο ομάδες κολλάνε στο 100-96 για περίπου 3 λεπτά. Την λύση όμως θα δώσει φυσικά ο MJ, που με συνεχόμενα καλάθια(και συνολικά 12 πόντους στο τελευταίο 7λεπτο ) κάνει το 106-98 και δείχνει να γέρνει την πλάστιγγα.. Όμως το Phoenix δεν είχε τελειώσει ακόμα και με 5 συνεχόμενους πόντους του Ainge μειώνουν σε 106-103. Ο ίδιος όμως παίχτης αναδεικνύεται και μοιραίος, αφού σε προσπάθειά του να ισοφαρίσει με τρίποντο, δέχεται μεγαλοπρεπέστατο στοπ από τον Pippen. Συνεχόμενες μετά εύστοχες βολές των Μπουλς σιγουρεύουν τη νίκη. Τελικό σκορ 111-108 και τα πράγματα δείχνουν πια πολύ άσχημα για το Phoenix, δεδομένου ότι οι Bulls είχαν σερί 8-0 στην έδρα τους στα play-offs..



GAME 3 June 13, 1993 Phoenix Suns @ Chicago Bulls 129-121
Boxscore Game 3 https://www.basketball-reference.com/bo ... 30CHI.html
Η σειρά λοιπόν μεταφέρεται στο Σικάγο, όπου οι Μπουλς στοχεύουν να την τελειώσουν όσο γίνεται νωρίτερα. Οι Σανς όμως δείχνουν να μπαίνουν πολύ πιο αποφασισμένοι και διαβασμένοι στο παιχνίδι αυτή τη φορά, με μπροστάρη και πάλι τον Dumas (ενώ ο Μπάρκλει εμφανίζεται με προστατευτικό στον αγκώνα λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού). Αλλά οι Μπουλς αντιδρούν γρήγορα και με κύριο επιθετικό εκφραστή τον Jordan, και τον Armstrong να κερδίζει κατά κράτος τον K.Johnson στην μάχη των πλέι-μέικερ ανατρέπουν την κατάσταση (από το -7 στο +8), για να κλείσει τελικά το πρώτο δωδεκάλεπτο στο 29-29 με ένα εκ νέου μικρό σερί των Σανς. Η 2η περίοδος ξεκινάει με τον Barkley στον πάγκο, οι Σανς όμως παρ’ όλα αυτά παίρνουν ένα μικρό προβάδισμα 4-6 πόντων, βασιζόμενοι κυρίως στους Chambers και K.Johnson, που δείχνει να ξυπνάει. Οι Μπουλς όμως δεν αφήνουν το παιχνίδι να ξεφύγει και προς το τέλος του ημιχρόνου θα ξαναπεράσουν μπροστά με τρίποντο του Jordan (22 πόντοι στο πρώτο ημίχρονο). Το ημίχρονο τελικά λήγει 58-57 υπέρ των Σανς, σε ένα πλούσιο ματς με πολλές εναλλαγές στο σκορ.
Την ίδια εικόνα εμφανίζει αρχικά και η 3η περίοδος με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν σκοράροντας εκατέρωθεν, και μάλιστα με όλους σχεδόν τους παίχτες τους. Στα μέσα όμως της περιόδου το Σικάγο δείχνει να ξεφεύγει και πάλι με τρίποντο του Jordan, όμως απαντάει άμεσα ο Majerle με ένα απίστευτο τρίποντο από τα 9 μέτρα. Οι δύο ομάδες συνεχίζουν να βρίσκουν πολλές επιθετικές λύσεις με το Σικάγο να διατηρεί μία μικρή διαφορά, όμως στα τέλη της περιόδου θα μιλήσει και πάλι ο Thunder Dan, που με δύο συνεχόμενα τρίποντα (από τα 6 του συνολικά!), σε συνδυασμό με ένα καλάθι του Barkley ακριβώς με την λήξη, θα κλείσει το δωδεκάλεπτο στο +1 υπέρ των Σανς (86-85). Στην αρχή της 4ης περιόδου το σκηνικό δείχνει να αλλάζει. Οι Μπουλς έχουν 1/10 σουτ, και οι Σανς το εκμεταλλεύονται και βρίσκονται να προηγούνται μέχρι και με 11 (99-88) μετά από τρίποντο του Ainge στον αιφνιδιασμό! Ο Phil Jackson καλεί εσπευσμένα time out, και οι Μπουλς αντιδρούν άμεσα. Το Φοίνιξ σκοράρει μόλις δύο καλάθια στα επόμενα 6 λεπτά, και το Σικάγο τελικά ισοφαρίζει 103-103, 1:30 λεπτά πριν τη λήξη, με εντυπωσιακό κάρφωμα και φάουλ του Grant. Στις επόμενες επιθέσεις και οι δύο ομάδες αδυνατούν να σκοράρουν μιας και η μπάλα είναι βαριά, με αξιοσημείωτη την φάση 12 δευτερόλεπτα πριν το τέλος όπου ο Kevin Johnson (που είχε παίξει και τα 48 λεπτά μέχρι εκείνη τη στιγμή!), καλεί timeout, ενώ ο Majerle έβγαινε μόνος του στον αιφνιδιασμό.. Έτσι οδηγούμαστε στην παράταση.
Εκεί εκτός από την αστοχία είναι ξεκάθαρη και η κούραση των δύο ομάδων. Σημειώνονται μόλις 4 πόντοι εκατέρωθεν, με τον Ainge να χάνει μοναδική ευκαιρία να δώσει την νίκη στο Φοίνιξ αστοχώντας σε εντελώς αμαρκάριστο τρίποντο ακριβώς με την λήξη. Εξίσου δύσκολα έρχονται τα καλάθια και στην 2η παράταση. Προς το τέλος της όμως ο Jordan δείχνει να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και δίνει το προβάδισμα στους Μπουλς με 114-110, 40 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Ο Barkley όμως απαντάει γρήγορα, ο Pippen κάνει airball, και ο Majerle με σουτ από τα 6 μέτρα ισοφαρίζει ξανά, 3 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Pippen αστοχεί ξανά και έτσι οι δύο ομάδες οδηγούνται στην 3η παράταση!!! Εκεί όμως, άλλο ένα μακρινό τρίποντο του Majerle στη λήξη της επίθεσης και 2 καλάθια του Barkley μετά από κλέψιμο θα γείρουν επιτέλους την πλάστιγγα υπέρ των Σανς. Οι Μπουλς αδυνατούν να επιστρέψουν αυτή τη φορά, και το Φοίνιξ παίζοντας έξυπνα στα τελευταία λεπτά θα κερδίσει τελικά 129-121 μέσα στο Σικάγο σε έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς που έγιναν ποτέ, μένοντας ζωντανό στο κυνήγι του τίτλου.



GAME 4 June 16, 1993 Phoenix Suns @ Chicago Bulls 105-111
Boxscore Game 4 https://www.basketball-reference.com/bo ... 60CHI.html
Κι ενώ όλοι τους είχαν ξεγραμμένους μετά το 0-2 μέσα στην έδρα τους, οι Σανς κατάφεραν να πάρουν το 3ο παιχνίδι δείχνοντας ότι δεν βρίσκονται τυχαία στους τελικούς. Οι Μπουλς δήλωναν ότι η προχτεσινή ήττα δεν θα επαναληφθεί, ενώ ο Barkley έκανε πρόβλεψη νίκης για το Φοίνιξ κατά την διάρκεια της προθέρμανσης.
Στο ξεκίνημα του ματς και οι 2 ομάδες μπήκαν δυνατά και πήγαν «χέρι –χέρι» μέχρι το 10-10, όμως το Σικάγο εκμεταλλευόμενο το transition, πήρε ένα πρώτο προβάδισμα 4-6 πόντων με «αιχμές» τους Pippen και Grant. O Dumas συνεχίζει να παίζει πολύ καλά και με 5/6 fg και 10 πόντους κρατάει κοντά το Φοίνιξ. Η περίοδος τελικά λήγει με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 31-27. Η δεύτερη περίοδος ξεκινάει με τον Phil Jackson να έχει την πιο «περίεργη» έμπνευση όλων των τελικών. Βάζει στο ίδιο σχήμα τους S.Williams και S.King ενώ «ξεθάβει» από τα βάθη του πάγκου του για πρώτη φορά τον Rodney McCray! Οι Σανς δίνουν την μπάλα κατευθείαν στον Chuck, που με 8 πόντους και 2 ασσίστ δίνει τις λύσεις. Οι Μπουλς όμως κρατάν το προβάδισμα, καθώς ο MJ έχει πάρει μπρος για τα καλά και έχει φτάσει αισίως τους 23 πόντους στο 15ο λεπτό ,την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι Μπουλς έχουν μαζί 20. H διαφορά για πρώτη φορά θα φτάσει στο +9 (52-43), χάρη στην πίεση των Μπουλς σε όλο το γήπεδο. Ο Barkley, αν και έχει πρόβλημα στον ώμο, βρίσκει τον δρόμο προς το καλάθι και οι Σανς με 2 τρίποντα και ένα τετράποντο(!) του Majerle στην εκπνοή κλείνουν τελικά το ημίχρονο βρισκόμενοι πίσω στο σκορ με 61-58.
Η τρίτη περίοδος είναι ένα κρεσέντο του MJ ο οποίος εκθέτει όλη την άμυνα των Σανς . Ο Westphal στέλνει διαδοχικά πάνω του τους Majerle και Dumas , όμως ο Air με διαδοχικά καλάθια και φάουλ στέλνει για πρώτη φορά την διαφορά στο +10 (72-62) . Σε εκείνο το σημείο επικρατούν αρκετά νεύρα καθώς υπάρχουν κάποιες αψιμαχίες μεταξύ των Pippen-Barkley και Jordan – Ainge και τα καλάθια μπαίνουν με δυσκολία. Ο Chuck όμως με συνεχόμενες βολές καταφέρνει να μειώσει ενώ παίρνει και το 4ο φάουλ του H.Grant. Η περίοδος ολοκληρώνεται με το σκορ στο 86-81 χάρη σε coast to coast lay-up του K.Johnson . Ως τώρα, ο Jordan έχει 43 πόντους και ο Barkley 22 με 11 rebounds. Η τελευταία περίοδος ξεκινά με τις δυο ομάδες να έχουν προβλήματα με τα φάουλ σε ότι έχει να κάνει με τους ψηλούς τους καθώς οι Williams, Grant, Miller έχουν από 5 ενώ ο M.West καταφέρνει να αποβληθεί με 6 φάουλ με την έναρξη περίπου του 4ου 12λέπτου. Οι Σανς στα πρώτα λεπτά της περιόδου καταφέρνουν να κρατήσουν την διαφορά σε απόσταση αναπνοής, όμως οι Μπουλς με γκολ- φάουλ του Jordan και δίποντο του Armstrong κάνουν το 102-94 και δείχνουν να ελέγχουν το ματς 3,5 λεπτά πριν από το τέλος. Το Φοίνιξ όμως δεν τα παρατά και με 4 γρήγορους πόντους του Johnson μειώνει σε 102-98. Δύο συνεχόμενα παλικαρίσια καλάθια από τον Barkley κάνουν το σκορ 106-104 μόλις 1 λεπτό πριν το τέλος. Στην επίθεση ο Pippen κάνει λάθος πάσα όμως ο B.J. Armstrong «πήρε το πορτοφόλι» του K.Johnson και ο MJ πήρε την μπάλα και έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από ολους. Πέτυχε το καλάθι, πήρε και το φάουλ και με τον 55ο πόντο του έκανε το 109-104. Τελικό σκορ 111-106, οι Μπουλς κάνουν το 3-1 και θέλουν το επόμενο ματς μέσα στο σπίτι τους για να ολοκληρώσουν το three-peat..



GAME 5 June 18, 1993 Phoenix Suns @ Chicago Bulls 108-98
Boxscore Game 5 https://www.basketball-reference.com/bo ... 80CHI.html
5ος τελικός και οι Μπουλς έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν το τρίτο τους συνεχόμενο πρωτάθλημα μέσα στο σπίτι τους. Μπαίνουν όμως στο παιχνίδι πολύ αγχωμένοι και έτσι οι Σανς μετά τα πρώτα λεπτά κατορθώνουν με μπροστάρηδες τους Barkley και Dumas να πάρουν για πρώτη φορά σε όλη τη σειρά μια μεγάλη διαφορά της τάξεως των 16 πόντων, για να κλείσει τελικά η πρώτη περίοδος στο 33-21. Το Σικάγο όμως ξυπνάει στην 2η περίοδο και αρχικά με τον Pippen, και στη συνέχεια με διαδοχικά τρίποντα του Paxson δεν αργεί να ισορροπήσει το ματς. Καταφέρνει μάλιστα να προηγηθεί και με 43-42 με καλάθι του Jordan. Οι Σανς όμως αντιδρούν άμεσα, και το πρώτο ημίχρονο θα κλείσει με το σκορ στο 54-49 υπέρ του Φοίνιξ.
Το δεύτερο ημίχρονο θα αρχίσει ακριβώς όπως τελείωσε το πρώτο, με τους Σανς στον έλεγχο του ματς με ηγέτη τον καταπληκτικό σε όλη τη σειρά Dumas (25 πόντοι με 12/14 σουτ στο συγκεκριμένο ματς). Το Σικάγο όμως δεν αφήνει την διαφορά να ξεφύγει πάνω από τους 10 πόντους, και η 3η περίοδος θα κλείσει με το σκορ στο 80-73 υπέρ των Σανς, και όλους στο Σικάγο να περιμένουν την τελική αντεπίθεση των Μπουλς στο τελευταίο δωδεκάλεπτο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη ποτέ. Οι Σανς παραμένουν ψύχραιμοι και βρίσκουν λύσεις ακόμα και με τους Barkley και Dumas στον πάγκο, ενώ από την άλλη πλευρά οι Jordan-Pippen προσπαθούν μόνοι τους αφού για πρώτη φορά στη σειρά δεν βρήκαν άξιο συμπαραστάτη. Τη νίκη θα κλειδώσει για τους Σανς ο Kevin Johnson με καλάθι και φάουλ, σε μία τέταρτη περίοδο που οι Μπουλς δεν κατάφεραν να μειώσουν σε κανένα σημείο της τη διαφορά κάτω από τους 7 πόντους. Τελικό σκορ 108-98, και οι Σανς χρειάζονται πλέον το 2 στα 2 στην έδρα τους για να στεφθούν αυτοί πρωταθλητές..



GAME 6 June 20, 1993 Chicago Bulls @ Phoenix Suns 99-98
Boxscore Game 6 https://www.basketball-reference.com/bo ... 00PHO.html
Λίγο πριν τον 6ο τελικό ο Barkley δηλώνει «Τίποτα δεν έφταιξε για τους Bulls στο 5ο ματς. Είμαστε η καλύτερη ομάδα, με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ και αυτό ήταν όλο!». Αυτή την πρόταση έπρεπε να αποδείξουν οι Suns μπροστά στο κοινό τους για να ισοφαρίσουν την σειρά. Ο Barkley ξεκίνησε άστοχος, όμως ο Majerle μπήκε φουριόζος και με 13 πόντους στην πρώτη περίοδο θέλησε να δώσει «κεφάλι» στο Φοίνιξ από νωρίς. Όμως το Σικάγο δεν παρασύρθηκε από το γρήγορο τέμπο, και με την απίστευτη ευστοχία του στα τρίποντα (6/7) κατάφερε να προηγηθεί με 9 πόντους(37-28) με δίποντο του Paxson με την λήξη της περιόδου. Η δεύτερη περίοδος αρχίζει με τον MJ στον πάγκο. Οι Bulls όμως βρίσκουν λύσεις, οπότε ο Westphal επιλέγει και πάλι το γνωστό του τρικ με τους 4 κοντούς. Η διαφορά εξανεμίζεται, και με 2 βολές κι ένα απίστευτο ανάποδο κάρφωμα του Chambers το σκορ γίνεται 47-47. Σε αυτό το σημείο Grant και Barkley χρεώνονται με 3ο φάουλ. Οι Bulls με συνεχόμενες βολές (και συνεχόμενα λάθη από τον Kevin Johnson) πάνε ξανά την διαφορά στο +5, και με τον 13ο πόντο του Pippen κλείνουν το ημίχρονο προηγούμενοι με 56-51.
Η 3η περίοδος ξεκινάει με 4ο φάουλ του Grant και αμέσως μετά και του Barkley. Τρίποντο από τον Armstrong κάνει το σκορ 55-63 υπέρ των Ταύρων. Ο Chambers μειώνει με συνεχόμενα καλάθια, όμως η σκέψη του P.Jackson να κατεβάσει τον Pippen στο low-post , δίνει ελεύθερα τρίποντα σε Armstrong και Paxson και η διαφορά πάει στο +10. Ο KJ αφυπνίζεται, σκοράρει με συνεχόμενα lay-up, όμως ένα ακόμα καλάθι του Tucker (4/4 fg) κλείνει την περίοδο με τους Bulls μπροστά με 79-87. Οι Suns ξεκινούν φουριόζοι την τελευταία περίοδο, και με όπλο την πολύ πιεστική τους άμυνα , κρατούν το Σικάγο στον 1 πόντο για 7 λεπτά και με καλάθι του Chuck ισοφαρίζουν 88-88. O ΜJ ξεκολλάει τους Bulls, όμως με τρίποντο του Thunder Dan το σκορ γίνεται 91-90 και το γήπεδο παίρνει φωτιά! Στη συνέχεια., η μπάλα μένει στα χέρια των Bulls σε 2 επιθέσεις και όλα δείχνουν ότι η σειρά θα πάει σε 7ο ματς. Συνεχόμενες εκατέρωθεν άστοχες επιθέσεις φτάνουν το ματς στο 45ο δευτερόλεπτο, όπου ο Jordan (έχοντας σκοράρει και τους 12 πόντους των Ταύρων στην 4η περίοδο) κατεβαίνει ταχύτατα το γήπεδο και μειώνει σε 98-96. Η μπάλα πάει στον Barkley, ο Pippen πάει στο double-team, ο Charles πασάρει στον Majerle που μόνος του από την γωνία κάνει airball!!! Στα 14΄΄ λοιπόν, ο Jordan κατεβάζει την μπάλα, ο Pippen κάνει το drive, η άμυνα κλείνει, ο Grant πασάρει στον Paxson ο οποίος από τα 6.75 σκοράρει και κάνει το 98-99 με μόλις 4΄΄ να απομένουν!!! Στην επαναφορά ο KJ προσπάθησε με μπάσιμο να δώσει την νίκη, όμως κόπηκε από τον Grant κι έτσι οι Bulls έγιναν η τρίτη ομάδα μετα τους Minneapolis Lakers και τους Boston Celtics στην ιστορία του ΝΒΑ που πετυχαίνει το three-peat…


Επίλογος :
Έτσι έκλεισε μία από τις συγκλονιστικότερες σειρές τελικών στην ιστορία του ΝΒΑ, όπου χαρακτηριστικό είναι ότι στα 5 από τα 6 ματς κέρδισε ο φιλοξενούμενος! Οι Μπουλς λοιπόν πέτυχαν το three-peat, και ο Τζόρνταν επιβεβαίωσε πως ήταν ο κορυφαίος παίχτης στον πλανήτη. Οι Σανς από την άλλη, πλήρωσαν αφενός μεν την αδυναμία τους να κερδίσουν έστω ένα ματς μέσα στο Φοίνιξ, αφετέρου δε τις κακές εμφανίσεις στα περισσότερα ματς του Κέβιν Τζόνσον, ο οποίος απέτυχε να στηρίξει ικανοποιητικά τον Σερ Τσαρλς. Λίγο καιρό αργότερα πάντως, οι πανηγυρισμοί στο Σικάγο θα κοπάσουν απότομα, όταν ο MJ θα αποφασίσει να αφήσει ξαφνικά το NBA για χάρη του μπέιζμπολ…

Το συνολικό boxscore των τελικών:
Total Boxscore https://www.basketball-reference.com/pl ... -suns.html
NBA Finals 1993 Top 10


Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

1
1 Εικόνα
🏀Steve Nash. 2× NBA ΜVP (2005, 2006)🏀SSOL- Seven Second or Less Len
Εικόνα Εικόνα Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “The History of NBA Finals since 1947 and counting...”