Α1 Ρετρό - Σεζόν 1988/89

Συντονιστής: Captains

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1435
Δημοσιεύσεις: 8148
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Δευ Μαρ 15, 2021 9:28 pm

Την σεζόν 1988-89 είχαμε την μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος ως τότε. Η ΕΟΚ (στης οποίας την δικαιοδοσία ήταν ακόμη το πρωτάθλημα) αποφάσισε επιτέλους να επιτρέψει την παρουσία ξένων στις ομάδες. Φυσικά, μόνο έναν τον αριθμό σε κάθε μία και χωρίς την δυνατότητα αλλαγής του. Αλλά έστω και αυτό ήταν ικανό για να δώσει στο πρωτάθλημα μία παραπάνω δυναμική και ενδιαφέρον, με πολύ σπουδαίους παίκτες που πάτησαν στη χώρα μας.
Επίσης, ήταν η πρώτη χρονιά όπου μετρήθηκαν και άλλα στατιστικά πλην των πόντων και των ριμπάουντ, δηλαδή ασίστ, κλεψίματα και τάπες, όπως θα αναφέρουμε και στη συνέχεια (με τις ασίστ πάντως να μετρώνται τελείως διαφορετικά από ότι σήμερα)

Στην κορυφή της κανονικής περιόδου βρέθηκε για μία ακόμη φορά φυσικά ο Άρης, όχι όμως αήττητος αυτή τη φορά. Γνώρισε την ήττα με 78-81 την 2η αγωνιστική από τον ΠΑΟΚ (σε ένα ματς που απουσίαζε ο Παναγιώτης Γιαννάκης), ένα ματς που ουσιαστικά άνοιξε την όρεξη του μεγάλου αντιπάλου του για όλα τα επόμενα χρόνια. Όπως και να έχει πάντως ο Άρης διατηρούσε το κορυφαίο ρόστερ, με τον Νίκο Γκάλη να σκοράρει για μία ακόμη χρονιά αστρονομικά νούμερα (37.1 πόντους μέσο όρο) και τον Γιαννάκη να βγαίνει πρώτος πασέρ και κλέφτης του πρωταθλήματος. Ως ξένος υπήρχε βέβαια ο Καναδός Γκρεγκ Γουίλτζερ, σε μία υπερπλήρη ποσοτικά frontline, στην οποία μάλιστα προστέθηκε και ο μέχρι πρότινος αρχηγός του ΠΑΟΚ Μάνθος Κατσούλης.

Καθαρά δεύτερος με 15-3 τερμάτισε ο συμπολίτης ΠΑΟΚ. Ως ξένος αγωνίστηκε ο εκπληκτικός (μόλις 22 ετών) Μάικ Τζόουνς, που με 28.9 πόντους και 8.3 ριμπάουντ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ομάδα. Πολύ περισσότερο όμως το άφησε διαχρονικά μία άλλη μεταγραφική κίνηση της σεζόν, ο συνομήλικος του Τζόουνς "ομογενής" Μπάνε Πρέλεβιτς. Οι δυο τους, μαζί με τους Κόρφα, Φασούλα και Σταυρόπουλο αποτέλεσαν μία πεντάδα που μπορούσε σίγουρα να κοιτάξει στα ίδια τόσο αυτήν του Άρη, όσο και πολλές ευρωπαϊκές, όπως θα αποδεικνυόταν και τα επόμενα χρόνια. Ο Φασούλας μάλιστα αναδείχθηκε και πρώτος μπλοκέρ του πρωταθλήματος, με τον ανεπανάληπτο αριθμό των 6.2 κοψιμάτων μέσο όρο. Δυστυχώς για τον ΠΑΟΚ, μία άλλη πολύκροτη μεταγραφή της σεζόν, αυτή του Μπιλ Μέλις από τον Απόλλωνα Πάτρας δεν απέφερε τα ίδια αποτελέσματα...

Τρίτος με 12-6 τερμάτισε ο Παναθηναϊκός, με ξένο τον εντυπωσιακότατο Έντγκαρ Τζόουνς (24.0 πόντοι, 11.9 ριμπάουντ). Ο υπόλοιπος κορμός της ομάδας παρέμεινε σταθερός από την προηγούμενη σεζόν και η βαθμολογική κατάταξη νομίζω επιτέλους αντικατόπτρισε την αξία εκείνης της ομάδας (Ανδρίτσος, Στεργάκος, Ιωάννου ήταν αναντικατάστατα στελέχη στην όποια 12άδα της Εθνικής).

Μία θέση πίσω με 11-7 ήταν ο Πανιώνιος, του Βλάντο Τζούροβιτς πλέον. Ο Φάνης συνέχισε να είναι πληθωρικός, ενώ ως ξένος αγωνίστηκε ο Μαρκ Λάντσμπεργκερ που με 17.9 ριμπάουντ μέσο όρο έχει ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί. Πρώτος σκόρερ της ομάδας πάντως ήταν ξανά ο Τάκης Κορωναίος, ο οποίος όμως βρισκόμενος ήδη στα 37 του δεν μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα το ίδιο ψηλά.

Στην 5η θέση αρκετά πίσω, με 8-10 ρεκόρ βρέθηκε ο Ηρακλής. Στον πάγκο υπήρχε ο Σούλης Μαρκόπουλος, ενώ ο ελληνικός κορμός της ομάδας (Παπαδόπουλος, Κακιούσης, Παναγιωτίδης, Γκιουζέλης, Τσέκος) ήταν αξιόλογος αλλά περιορισμένων επιθετικά δυνατοτήτων. Για αυτόν τον λόγο ο Ηρακλής ήταν η μόνη ομάδα που ως ξένο δεν επέλεξε κάποιον ψηλό, αλλά περιφερειακό. Το όνομα αυτού Ντέιβιντ Ίνγκραμ και τα κατορθώματά του πασίγνωστα σε όλους. Με 31.9 πόντους μέσο όρο, έδωσε στην ομάδα κάτι που μόνο ο Άρης μπορούσε να έχει...

Ισόβαθμη με το ίδιο ρεκόρ τερμάτισε η ΑΕΚ. Παρέμειναν όλοι οι παίκτες της περσινής ηρωικής πεντάδας, ενώ ως ξένος επιλέχθηκε ο λευκός Ντάνι Βρέινς. Χάιλάιτ της σεζόν πάντως ήταν η ευρωπαϊκή παρουσία (με τα ματς απέναντι στη Ζαλγκίρις του Σαμπόνις), όπως βέβαια και ο τρόπος που έφυγε ο Βρέινς μεσούσης της σεζόν, που σίγουρα δεν τιμάει την τότε γνωστή και μη εξαιρετέα διοίκηση της ομάδας...

Μαζί στην 7η-8η θέση με ρεκόρ 6-12 βρέθηκαν Ολυμπιακός και Απόλλωνας, και οι δύο με πολύ διαφορετικά ρόστερ από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Ξένος για τον Ολυμπιακό ο αλήστου μνήμης Κάρεϊ Σκάρι, ενώ σημαντικότερες διαχρονικές νέες προσθήκες οι Ελληνιάδης, Αγγέλου και Τζωρτζ Παπαδάκος. Από την άλλη, ο Απόλλωνας είχε για ξένο τον αδικοχαμένο Μαρκ Πέτγουεϊ των 27 πόντων μέσο όρο, ενώ και αυτός άλλαξε σχεδόν όλο τον ελληνικό του κορμό, με τους Τζάκη, Ζαχαρία Κατσούλη και Χοτοκουρίδη να παίρνουν φανέλα βασικού, προερχόμενοι από τον ΠΑΟΚ ως ανταλλάγματα για την μεταγραφή του Μέλις.

9ος τερμάτισε ο Σπόρτιγκ με ρεκόρ 4-14, χωρίς κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο να αναφέρουμε. 10ος και τελευταίος βρέθηκε ο Φίλιππος Θεσσαλονίκης, ο οποίος αγωνίστηκε χωρίς κάποιον ξένο όλη τη σεζόν και έτσι ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη η επιστροφή του στην Α2...











Σε προημιτελικούς και ημιτελικούς δεν είχαμε κάποιο απρόοπτο, καθώς επιβεβαιώθηκε πλήρως η κατάταξη στις πρώτες θέσεις. Παράλληλα, είχαμε τα πλέι-οφ στις πιο κάτω θέσεις με έπαθλο την έξοδο στο Κύπελλο Κόρατς, όπου η ΑΕΚ ελλείψει Βρέινς έχασε την θέση που κέρδισε στην κανονική περίοδο, με μεγάλο κερδισμένο τελικά τον Απόλλωνα. Φτάσαμε λοιπόν στους τελικούς, όπου για πρώτη φορά όλη η Ελλάδα (πόσο μάλλον η Θεσσαλονίκη) κρατούσε την ανάσα της. Τελικά όμως ο Άρης αποδείχθηκε ανώτερος και ας είχε δώσει δικαιώματα στην κανονική περίοδο, και με δύο νίκες 89-84 και 87-75 κατέκτησε έναν ακόμη τίτλο, ενώ ακολούθησε και η κατάκτηση του Κυπέλλου, ξανά με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στον τελικό.








Η τελική κατάταξη
1. ΑΡΗΣ
2. ΠΑΟΚ
3. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
4. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
5. ΗΡΑΚΛΗΣ
6. ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
7. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
8. ΑΕΚ
9. ΣΠΟΡΤΙΓΚ
10. ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Εικόνα

3
3 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
ssoulliss

 champion
Reactions: 3197
Δημοσιεύσεις: 6017
Εγγραφή: Τρί Απρ 19, 2011 7:38 pm
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: Φάνης Χριστοδούλου
Αγαπημένη ομάδα: Detroit-Pistons
Προειδοποιήσεις: 0

Τρί Μαρ 16, 2021 1:35 pm

Ο Edgar Jones ήταν κακός στις βολές και θυμάμαι σε κάποια στιγμή της σεζόν να τις εκτελεί από το πλάϊ της γραμμής. :D :shock:



Ο δε Mark Petway που αν δεν κάνω λάθος πυροβολήθηκε στο κεφάλι ήταν τρομερός παίκτης. Dunker από τους λίγους, τρομερά αθλητικός και ασταμάτητος στην επίθεση.



2
2 Εικόνα
Άβαταρ μέλους
benchwarmer

Captain
Reactions: 1435
Δημοσιεύσεις: 8148
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 23, 2007 5:50 pm
Αγαπημένη θέση: Bench
Προειδοποιήσεις: 0

Σάβ Απρ 10, 2021 11:04 am

Και μιας που είχα αναφερθεί πιο πάνω, ας υπάρχει στο τόπικ και το ιστορικό ματς της ΑΕΚ με την Ζαλγκίρις του Σαμπόνις, παρόλο που δεν είναι ματς της Α1.


ssoulliss έγραψε:
Τρί Μαρ 16, 2021 1:35 pm
Ο δε Mark Petway που αν δεν κάνω λάθος πυροβολήθηκε στο κεφάλι ήταν τρομερός παίκτης. Dunker από τους λίγους, τρομερά αθλητικός και ασταμάτητος στην επίθεση.
Ο Πέτγουεϊ έτσι ακριβώς σκοτώθηκε, ακριβώς το ίδιο καλοκαίρι που έφυγε από την Ελλάδα.

Ένας άλλος παίκτης της σεζόν που (λυπάμαι που το γράφω έτσι) είναι έκπληξη που ζει ακόμα, είναι φυσικά ο Κάρεϊ Σκάρι, για τον βίο και πολιτεία του οποίου τα γράφουν πολύ ωραία εδώ:

https://basketbook.gr/el/%CE%BD%CE%AD%C ... E%BF%CF%83

2
1 Εικόνα 1 Εικόνα
thanosolympiacos

 
Reactions: 2
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 13, 2022 6:12 pm
Προειδοποιήσεις: 0

Τετ Ιαν 19, 2022 1:06 pm

1988-89 ΑΕΚ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ = 72-74, ΑΕΚ -ΣΠΟΡΤΙΓΚ = 77-73, ΑΕΚ - ΦΙΛΙΠΠΟΣ = 75-73, ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΕΚ = 79-70, ΑΕΚ - ΠΑΟ = 73-79 ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΣ ΑΥΤΑ ΣΤΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ?

0
Απάντηση

Επιστροφή στο “Α1 Retro Stories”