Πρωταθλητισμός και Κράτος. Βίοι παράλληλοι

Συντονιστές: Captains, Super Moderators, Hall of Fame

Απάντηση
Redoctor_33

senior
Reactions: 178
Δημοσιεύσεις: 344
Εγγραφή: Τρί Δεκ 31, 2019 2:15 pm
Προειδοποιήσεις: 0

Τρί Οκτ 05, 2021 11:10 pm

https://www.sport24.gr/basket/alvertis- ... 79438.html

Έχει αρκετό ενδιαφέρον ότι απτην στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια η πορεία της μεγαλύτερης ομάδας που αντιπροσωπευε τους αστούς, ακολουθεί την πορεία της αστικής τάξης, δηλαδή την συρρίκνωση.

Αρχικά στο ποδόσφαιρο όπου θυμίζοντας την εποχή των διακοποδανειων που ακολουθηθηκαν από τα μνημόνια/χρεοκοπία , η εποχή της πολυμετοχικοτητας ακολουθήθηκε απο την χρεοκοπία. Μάλιστα στο ποδόσφαιρο το grexit έγινε πραγματικότητα, ενώ για λίγες ψήφους δεν φτάσαμε ακόμα και στον υποβιβασμό.

Πλέον η εποχή της συρρίκνωσης έχει έρθει για τα καλά και στο καμάρι του συλλόγου στο μπάσκετ.

Αντίθετα ο ΟΣΦΠ ως η ομάδα των εφοπλιστών κατά κανόνα, έχει καταφέρει γενικά να μείνει στον αφρο, όπως και οι εφοπλιστές εν γένει δεν επηρεάστηκαν απτην συρρίκνωση του Ελληνικού ΑΕΠ καθώς ο πλούτος τους παράγεται εξωχωρια.
Και εδώ βέβαια η εποχή του (μη εφοπλιστή) Κοκκαλη τελείωσε όταν τελείωσε και το πάρτυ 1995-2009.
Ενδιαφέρον είχαν τα σενάρια για είσοδο Κινέζων στον Ολυμπιακό που τώρα έχουν ξεχαστεί. Cold war II Babe.

Βέβαια στη Βόρεια Ελλάδα όπου γενικά έχουμε ανοίγματα απτους Ρώσους ολιγαρχες ο μεγάλος ΠΑΟΚ έχει περάσει στα χέρια ενός τέτοιου.

Τέλος, η ΑΕΚ αποτελεί γενικά μια πιο mix grill κατάσταση που μάλλον δεν μας επιτρέπει να βγάλουμε ανάλογα συμπεράσματα.

Κλασσικά αισιόδοξος Redoctor_33 <3

0
Άβαταρ μέλους
Conan1982

Moderator
Reactions: 954
Δημοσιεύσεις: 3778
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 12, 2014 10:43 am
Τοποθεσία: Κρήτη
Αγαπημένη θέση: PG
Αγαπημένος παίκτης: Παπαλουκάς, Chris Weber
Αγαπημένη ομάδα: Olympiacos
Προειδοποιήσεις: 0

Τετ Οκτ 06, 2021 5:49 am

Δεν πολυσυμφωνώ με την ανάλυση για την αστική ομάδα και την ομάδα των εφοπλιστών.
Το ένα ζήτημα είναι να υπάρχει από πίσω κάποιος που να έχει την δυνατότητα να δίνει ρευστότητα και ασφάλεια στην ομάδα είτε είναι εφοπλιστής, είτε με επιχειρήσεις στην Ρωσσία είτε δεν ξέρω τι.
Δεν ξέρω αν πολλοί απ' αυτούς είναι διατεθειμένοι πάντως να μπαίνουν συνεχώς μέσα.
Επίσης είναι λίγο αδόκιμο να συγκρίνουμε Ποδόσφαιρο με Μπάσκετ.
Στο ποδόσφαιρο τα ποσά είναι πλέον τέτοια που ελάχιστοι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μια ομάδα για να παίζει στην Ευρώπη μόνο από την τσέπη τους. Το φαινόμενο αυτό ισχύει και γιγαντώνεται εδώ και πολλά χρόνια, οι ομάδες πλην των κορυφαίων πρωταθλημάτων (που εξαρτώνται λιγότερο από τα έσοδα της Ευρώπης), έχουν τέτοιο μισθολόγιο και κόστη για να παίζουν Champions League που μια χρονιά εκτός μπορεί να σημαίνει και οικονομική καταστροφή (εδώ έρχεται ο ρόλος του Μαρινάκη που παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια ή του Σαββίδη), το ίδιο αναλογικά ισχύει για τις ομάδες που παίζουν Europa League η όποια άλλη διοργάνωση φτιάξουν.
Στο μπάσκετ τα μεγέθη είναι μικρότερα, οπότε θεωρητικά θα μπορούσε κάποιος αρκετά πλούσιος να κάνει το κέφι του και να μπαίνει μέσα, όπως έκαναν οι Αγγελόπουλοι όταν έφερναν Τσίλντρες και Κλέιζα π.χ. αλλά και σ' αυτά έχουν μπει πρώτον περιορισμοί από την ίδια την Euroleague και δεύτερον δεν φαίνεται κανείς διατεθειμένος να μπαίνει μέσα. Ίσως οι "πλούσιοι" να έχουν πλέον και άλλες ασχολίες πιο ευχάριστες, ίσως δεν είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις τους να είναι πρόεδροι μιας δημοφιλούς ομάδας, αν είναι να μπαίνουν μέσα.

0
Απάντηση

Επιστροφή στο “Politics”