Ελληνικό Ροκ
Συντονιστής: Captains
- lefpan
- Reactions: 1407
- Αγαπημένη θέση: SF
- Αγαπημένος παίκτης: Ζάρκο, Fast Eddie
- Αγαπημένη ομάδα:
- Προειδοποιήσεις:
4
Κυριακή πρωί και είπα να ασχοληθώ με δύο περιπτώσεις πιθανών "αντιγραφών", όπου το πρωτότυπο είναι από το ελληνικό ροκ και ο πιθανός "αντιγραφέας" είναι πασίγνωστο συγκρότημα της διεθνούς σκηνής του ροκ.
1η περίπτωση
Από το "Κιλελέρ" του Διονύση Σαββόπουλου, από τον δίσκο "Μπάλλος" του 1971, ακούστε προσεκτικά το μικρό κομμάτι σόλο κιθάρας του μεγάλου Τζόνι Λαμπίτζι στο 01:42 και στο 03:56
Μετά, από το πασίγνωστο "Sultans of swing" των Dire Straits του 1978, ακούστε προσεκτικά το σόλο κιθάρας στο 05:17
Νομίζω ότι το σόλο του Λαμπίτζι του 1971 είναι σχεδόν ίδιο, ακόμα και στον τρόπο παιξίματος, με το σόλο των Dire Straits του 1978, μόνο που το τελευταίο είναι σε πιό γρήγορο τέμπο.
2η περίπτωση
Από το κομμάτι "Κοίτα" των 2002 GR του Ηλία Ασβεστόπουλου, από τον δίσκο "Σιδερένιος Άνθρωπος" του 1976, ακούστε προσεκτικά τα πρώτα 14 δευτερόλεπτα, όπου ακούγεται ένα εκπληκτικό σόλο του αξιόλογου κιθαρίστα Γιάννη Χατζησόγλου
Μετά, από το πασίγνωστο "Trooper" των θρυλικών Iron Maiden του 1983, ακούστε προσεκτικά τα πρώτα 12 δευτερόλεπτα, όπου ακούγεται σχεδόν το ίδιο riff, αλλά σε πιο γρήγορο τέμπο
Να σημειωθεί ότι το τραγούδι των 2002 GR είναι από τον δίσκο "Σιδερένιος Άνθρωπος" (οποιαδήποτε σχέση με την Σιδερένια Κόρη / Iron Maiden είναι μάλλον συμπτωματική)!
1η περίπτωση
Από το "Κιλελέρ" του Διονύση Σαββόπουλου, από τον δίσκο "Μπάλλος" του 1971, ακούστε προσεκτικά το μικρό κομμάτι σόλο κιθάρας του μεγάλου Τζόνι Λαμπίτζι στο 01:42 και στο 03:56
Μετά, από το πασίγνωστο "Sultans of swing" των Dire Straits του 1978, ακούστε προσεκτικά το σόλο κιθάρας στο 05:17
Νομίζω ότι το σόλο του Λαμπίτζι του 1971 είναι σχεδόν ίδιο, ακόμα και στον τρόπο παιξίματος, με το σόλο των Dire Straits του 1978, μόνο που το τελευταίο είναι σε πιό γρήγορο τέμπο.
2η περίπτωση
Από το κομμάτι "Κοίτα" των 2002 GR του Ηλία Ασβεστόπουλου, από τον δίσκο "Σιδερένιος Άνθρωπος" του 1976, ακούστε προσεκτικά τα πρώτα 14 δευτερόλεπτα, όπου ακούγεται ένα εκπληκτικό σόλο του αξιόλογου κιθαρίστα Γιάννη Χατζησόγλου
Μετά, από το πασίγνωστο "Trooper" των θρυλικών Iron Maiden του 1983, ακούστε προσεκτικά τα πρώτα 12 δευτερόλεπτα, όπου ακούγεται σχεδόν το ίδιο riff, αλλά σε πιο γρήγορο τέμπο
Να σημειωθεί ότι το τραγούδι των 2002 GR είναι από τον δίσκο "Σιδερένιος Άνθρωπος" (οποιαδήποτε σχέση με την Σιδερένια Κόρη / Iron Maiden είναι μάλλον συμπτωματική)!
1
1

-
- Reactions: 485
- Αγαπημένος παίκτης: A.Sabonis/C. Scurry
- Αγαπημένη ομάδα:
- Προειδοποιήσεις:
1
Δεν το είχα στα υπόψη βρε Λεφτέρη,lefpan έγραψε: ↑Κυρ Σεπ 03, 2023 9:39 amΚυριακή πρωί και είπα να ασχοληθώ με δύο περιπτώσεις πιθανών "αντιγραφών", όπου το πρωτότυπο είναι από το ελληνικό ροκ και ο πιθανός "αντιγραφέας" είναι πασίγνωστο συγκρότημα της διεθνούς σκηνής του ροκ.
1η περίπτωση
2η περίπτωση
Από το κομμάτι "Κοίτα" των 2002 GR του Ηλία Ασβεστόπουλου, από τον δίσκο "Σιδερένιος Άνθρωπος"
Ωραίος!
Αν και μεγάλωσα με Νιόνιο κλπ. να σου πω ότι αυτός κι αν "δανειζ΄΄οταν΄. Από στίχους ως μουσική. από Γαλλία ως ΗΠΑ. Με προτίμηση στον Ντύλαν. Ενώ ο Τεό Παναντίνας (έχω ανεβάσει τραγούδι του εδώ) είχε πει ότι ήταν δικο του το ¨ριφ¨στον Μπάλο.
Μου τα έχοουν επιβεβαιω΄σει και μορφές του ελλ. ροκ που δυστυχώς έφυγαν πρόσφατα (ήταν πολλές οι καταχρήσεις).
Είμαι στη δουλειά και στα γράφω στα εντελώς κλεφτάααα.

0