Το θέμα είναι ότι οι μεγάλοι έχουν εξ'ορισμού όπως είναι η αγορά της Ελλάδας τεράστιο πλεονέκτημα λόγω του ποδοσφαιρικού κοινού που οι άλλοι δεν έχουν.Giannis83 έγραψε: ↑Δευ Νοέμ 04, 2024 10:08 amΚαι οι 3 παραπάνω λόγοι που κάνουν "μη λειτουργική" την πρόταση, έχουν τον ίδιο κοινό παρονομαστή: Μειώνουν τη δυναμική των 2 μεγάλων.kojito έγραψε: ↑Δευ Νοέμ 04, 2024 9:46 amTo salary cap είχε τεθεί σαν πρόταση και το καλοκαίρι νομίζω από κάποιες ομάδες, αλλά δεν το βλέπω πολύ λειτουργικό σαν ιδέα :
1) Οι μικρότερες ομάδες δεν γίνεται να ρίξουν τρελό χρήμα ώστε να έχουν μπάτζετ 5 εκατομμύρια για να χτυπήσουν ΠΑΟ-ΟΣΦΠ.
2) Αντίστοιχα ΠΑΟ-ΟΣΦΠ δεν μπορούν να ρίξουν το μπάτζετ τους από τα 20-25 εκατομμύρια στα 5. Σε αυτή την περίπτωση ίσως η Α1 είναι πιο ανταγωνιστική, αλλά οι δυό τους στην Ευρώπη από διεκδικητές του τίτλου θα καταλήξουν να είναι επιπέδου Άλμπα, Βιλερμπάν και Παρί.
3) Ακόμα κι αν γίνει κάτι ενδιάμεσο, δεν γίνεται να φτιάξουν ρόστερ 17-18 παικτών όπου στην Ελλάδα θα κατεβάζουν ομάδα με μπάτζετ 3-4 εκατομμύρια και στην Ευρώπη 20-25. Δηλαδή κυριολεκτικά μια ομάδα για Ελλάδα και μια για Ευρώπη.
Αυτό δεν είναι το ζητούμενο όμως;
Αν το ζητούμενο είναι να πάρουμε ευρωλίγκες, στην ουσία "αγορασμένες" με τα λεφτά Αγγελόπουλων και Γιαννακόπουλων κι όχι προϊόν παραγωγικής δουλειάς του ελληνικού μπάσκετ, τότε σαφώς και δε χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα. Αν όμως το ζητούμενο είναι η γενικότερη άνοδος του ελληνικού μπάσκετ, τότε πρέπει.
Μπορεί η Άλμπα, η Βιλερμπάν και η Παρί να μην είναι διεκδικήτριες τίτλων Ευρωλίγκας, όμως το Γαλλικό και το Γερμανικό μπάσκετ -με αυτό το μοντέλο πρωταθλήματος και παραγωγής παιχτών- είναι στο ανώτατο σημείο της ιστορίας τους.
Πιστεύει κανείς ότι αν στόχος της Μπάγερν ήταν να κατακτήσει σώνει και καλά μια ευρωλίγκα, δε μπορούσε να δώσει 30.000.000 μπάτζετ και να το κάνει; Το ετήσιο συμβόλαιο του Κέιν στο ποδόσφαιρο είναι... Είναι επιλογή τους όμως να ακολουθούν το άλλο μοντέλο, το ορθολογικό.
Ας αποφασίσουμε λοιπόν αν θέλουμε καλύτερο πρωτάθλημα, καλύτερο ελληνικό μπάσκετ και καλύτερη Εθνική ομάδα, ή μερικές κούπες ευρωλίγκας ακόμη.
Προσωπικά είμαι σαφώς με την 1η επιλογή, αλλά είμαι επίσης βέβαιος ότι θα συνεχίσει να επικρατεί η 2η.
Πχ ο Παναθηναικός μπορεί να πουλήσει 11.000 πανάκριβα διαρκείας και να πουλάει πανάκριβα εισιτήρια ενω με το ΟΑΚΑ θα μπορεί να έχει τεράστια κέρδη από τις εμπορικές χρήσεις και τα γύρω γύρω. Και δεν είναι μόνο το ΟΑΚΑ, ποτέ ένας χορηγός ή ένα κανάλι δεν θα δώσει τα ίδια στον Παναθηναικό και τον Ολυμπιακό με αυτά που θα δώσει στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με τον Γιαννακόπουλο ο στόχος είναι η ομάδα να συντηρείται σε αυτά τα επίπεδα χωρίς να χρειάζεται να βάζει λεφτά.
Και άντε να μην μπορεί έτσι 20-25εκ, και να μπορεί να καλύπτει από τα έσοδα μπάτζετ 10-15εκ πάλι μιλάμε για τεράσια ποσά σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Οπότε salary cap με την αυστηρή έννοια του όρου που να είναι και δίκαιο ποτέ δεν θα μπορούσες να έχεις εκτός αν έκανες ακραία εξίσωση προς τα κάτω γιατί αυτά τα ποσά ποτέ δεν θα μπορούσαν να φτάσουν οι άλλοι.
Στο nba που έχουν salary cap όλα τα έσοδα από τηλεόραση, χορηγούς κλπ κλπ πάνε στην λίγκα η οποία τα μοιράζει ισόποσα στις ομάδες και έτσι μπορεί να έχει ένα αυστηρό salary cap από την στιγμή που όλες οι ομάδες έχουν τα ίδια έσοδα.
Στην Ευρώπη ακόμα και στο ποδόσφαιρο το financial fair play για παρόμοιους λόγους πρακτικά δεν έχει εφαρμοστεί. Κάποιες ακραίες περιπτώσεις μπορεί να πιάνει αλλά πάλι έχεις ομάδες τύπου Παρί και Ρεάλ να χαλάνε λεφτά με το τσουβάλι που οι άλλοι δεν τα βλέπουν ούτε με κυάλι γιατί υπάρχουν πολλά παραθυράκια. Το πιο απλό, ως έσοδα μια τεράστια χορηγία από κάποια εταιρεία η οποία έμμεσα σχετίζεται με τον ιδιοκτήτη η οποία εμφανίζεται ως κανονικό έσοδο ενω στην πράξη είναι λεφτά του ιδιοκτήτη.
Και ακόμα και αυτό, έστω στην μορφή που εφαρμόζεται, ισχύει σε όλη την Ευρώπη με τους ίδιους κανόνες.
Σε χώρα που παίζει σε Ευρωπαικές διοργανώσεις δεν θα μπορούσες να εφαρμόσεις κάτι τέτοιο μόνο σε μια χώρα ενω δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο στις υπόλοιπες. Απλά θα έβαζε σε μειονεκτική θέση τις ομάδες της χώρας.
Για να μπορέσει να γίνει financial fair play πόσο μάλλον salary cap θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε επίπεδο FIBA σε συνεργασία με την Ευρωλίγκα, δεν μπορεί να γίνει μόνο σε επίπεδο Α1.